Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Despre Noi » Afilieri ale Asociatiei Pro Democratia English version
 
Cine suntem

Misiune

Echipa

Afilieri ale Asociatiei Pro Democratia

Finantatori

Istoric

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

Afilieri Internationale


ENEMO

ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations) este un grup de 19 organizatii civice din 16 state din zona fostei Uniuni Sovietice si a Europei de Est. Aceste organizatii nepartizane reprezinta cei mai importanti actori in domeniul observarii alegerilor la ei in tara. In total, organizatiile membre au observat mai mult de 110 alegeri nationale si au pregatit mai mult de 100.000 de observatori.

Aceasta organizatie urmareste sa sustina interesul si sprijinul pentru democratie al comunitatii internationale in fostele state comuniste membre OSCE, sa evalueze mediul politic si conditiile in care se desfasoara alegerile si sa elaboreze rapoarte de monitorizare corecte si impartiale asupra alegerilor pe care le observa. Misiunile internationale de observare ENEMO evalueaza procesele electorale din perspectiva standardelor internationale privind alegerile corecte si democratice si a standardelor existente in legislatia si constitutia tarii in care se desfasoara alegerile.

Din iunie 2006, Asociatia Pro Democratia detine Secretariatul General al ENEMO. Citeste mai multe despre ENEMO.


Politeia

Politeia (Participare pentru Cetatenie si Democratie in Europa) este o asociatie al carui scop este de a promova cetatenia democratica activa in tarile europene si, mai ales, participarea sociala si politica a cetatenilor in cadrul Uniunii Europene. Obiectivul asociatiei este de a aduce si a mentine, la un nivel ridicat pe agenda UE si a statelor membre, educatia politica si participarea democratica a cetatenilor europeni. Politeia isi propune sa creeze o retea intre institutii si organizatii care pot face schimb de informatii si experienta privind participarea si cetatenia democratica in Europa.

Membrii retelei sunt: Center for Liberal Strategies (Bulgaria), GONG (Croatia), IPP - Dutch Center for Political Participation (Olanda), Asociatia Pro Democratia (Romania), TASC - Think Tank for Action on Social Change (Irlanda), Vincentian Partnership for Social Justice (Irlanda), Youth Center of Dravinja Valley (Slovenia). Citeste mai multe despre Politeia.


Freedom of Information Advocates Network (FOIAnet)

The Freedom of Information Advocates Network este o retea internationala de organizatii care coopereaza pentru promovarea dreptulu de acces la informatii. Membrii FOIAnet sunt organizatii ale societatii civile cu programe active in acest domeniu. FOIAnet gestioneaza si o lista de discutii la care participa peste 400 de membri: avocati, academicieni si alti specialisti din domeniu. Reteaua a lansat si a promovat Ziua Internationala a Dreptului de A Sti, sarbatorita in fiecare an pe 28 septembrie. Citeste mai multe despre FOIAnet.


Initiativa Cetateneasca Europeana

Initiativa Cetateneasca Europeana este o retea de organizatii din toate statele membre ale Uniunii Europene care isi doreste sa contribuie la sporirea rolului pe care cetatenii europeni il au in procesul de luare a deciziilor la nivelul institutiilor europene. In contextul politicii si geografiei economice actuale ale Uniunii Europene, a sosit momentul ca fiecare cetatean al Uniunii sa isi preia atributiile in procesul de dezvoltare a acesteia. Primul pas in aceasta directie a fost lansarea campaniei de strangere de semnaturi pentru introducerea Initiativei Cetatenesti Europene (ECI) in Regulamentul Comisiei Europene. ECI exista in proiectul de Constitutie Europeana, insa respingerea proiectului a dus la neimplementarea Initiativei.

Aceasta campanie a urmarit sa adune semnaturi de la cetatenii tuturor tarilor din Uniunea Europeana in sprijinul introducerii ECI in Regulamentul Comisiei Europene. Cele mai multe semnaturi au venit din Olanda, Polonia, Franta, Belgia si Bulgaria. Citeste mai multe despre Initiativa Cetateneasca Europeana.


Europe - Cuba NGO Network

Coalitia "Europe-Cuba NGO Network" a fost creata pentru a facilita coordonarea eforturilor a numeroase organizatii neguvernamentale din Europa,  care sprijina vocea cetatenilor oprimati de regimul din Cuba. Motivatia a fost crearea unei retele reprezentative pentru sectorul neguvernamental, mult mai eficienta in diseminarea informatiilor de interes comun si in impartasirea de informatii si realizarea in Europa a unei baze de sprijin pentru locuitorii Republicii Cuba. Citeste mai multe despre Europe - Cuba NGO Network.


Consiliul Economic si Social pe langa Organizatia Natiunilor Unite (ECOSOC)

ECOSOC asista Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in promovarea cooperarii economice si sociale la nivel international prin intermediul programelor si proiectelor dezvoltate impreuna cu organizatii partenere precum Asociatia Pro Democratia. ECOSOC asigura coordonarea lucrarilor agentiilor ONU in chestiuni de interes mondial sau regional precum drepturile omului, obiective de dezvoltare economica, controlul traficului cu narcotice, prevenirea HIV.

Printre organizatiile cu statut consultativ la ONU se numara Amnesty International, Greenpeace, Centre for Democratic Renewal, International League for Human Rights. Citeste mai multe despre ECOSOC.


Reteaua Democratica a Tinerilor

Reteaua Democratica a Tinerilor este o retea inter-regionala, un forum al tinerilor lideri din diverse domenii care doresc sa discute probleme politice, obstacole si oportunitati pentru reforma democratica. Este o resursa si o platforma pentru construirea dialogului inter-regional si crearea unui mediu de sustinere a participarii politice active a tinerilor. Citeste mai multe despre Reteaua Democratica a Tinerilor.


Forumul Civic European

Forumul Civic European (FCE) este o retea transnationala care curprinde 85 de asociatii si organizatii neguvernamentale din 21 de tari ale Uniunii Europene si care isi propune sa incurajeze cetatenii sa participe activ la actiunile civice europene.

Forumul Civic European a fost infiintat pe 17 decembrie 2005 in Strasbourg. Membrii FCE activeaza la nivel local, national si regional in domenii legate de educatia civica. Cristian Pirvulescu, Presedintele APD, a fost ales vicepresedinte al FCE. Aflati mai multe despre Forumul Civic European.Afilieri Nationale


Alianta pentru Alegeri Corecte

Alianta pentru Alegeri Corecte a fost infiintata in septembrie 2009 si este alcatuita din Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si CNS "Cartel Alfa". Cele trei organizatii au pus bazele acestei aliante in contextul unui climat politic instabil, precedent procesului electoral pentru desemnarea Presedintelui Romaniei. Alianta pentru Alegeri Corecte a semnalat problemele care au afectat buna desfasurare a acestui proces: constituirea tardiva a Biroului Electoral Central, amenintarile la adresa institutiei observatorului, campania negativa purtata de competitorii electorali.


Alianta pentru Statul de Drept

Asociatia Pro Democratia (APD), Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si Transparency International Romania (TI-Ro) au pus bazele Aliantei pentru Statul de Drept, cu scopul de a sustine eforturile incheierii unui pact pentru justitie, ca urmare a crizei intervenite in relatia dintre puterile statului in toamna anului 2009. Acest pact a fost semnat pe 24 septembrie 2009, ca urmare a intalnirilor dintre reprezentantii partilor interesate, mediate de Alianta pentru Statul de Drept.

De asemenea, cele patru organizatii au sesizat Avocatul Poporului privind organizarea referendumului pentru Parlament unicameral la aceeasi data cu alegerile pentru Presedintele Romaniei.


Parteneriat pentru o Buna Guvernare

Coalitia "Parteneriat pentru o buna guvernare" a aparut in cadrul proiectului cu acelasi nume implementat de Asociatia Pro Democratia in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru participare publica si cu Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei. Aceasta coalitie a fost infiintata cu scopul de a implementa proiecte care sa sustina buna guvernare la nivel local si sa ofere asistenta organizatiilor neguvernamentale care actioneaza la nivel local pe de o parte, si administratiei publice locale pe de alta, in procesul de implementare a proiectelor similare.

Cele trei organizatii au decis sa-si uneasca expertiza si calitatile pentru a acoperi o arie cat mai larga de conditii necesare unei bune guvernari, intr-o maniera cat mai coerenta si sustinuta.  Citeste mai multe despre Parteneriat pentru o Buna Guvernare.


Coalitia pentru Transparenta Fondurilor Europene

Coalitia "Organizatii  pentru Fondurile Structurale" este formata din sapte organizatii neguvernamentale: Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), Asociatia Pro Democratia (APD), Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale (CENTRAS), Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), Centrul de Resurse pentru participare publica (Cere), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Organizatia Salvati Copiii. Coalitia activeaza, din ianuarie 2006, pentru respectarea prevederilor regulamentelor fondurilor europene referitoare la principiul parteneriatului si pentru includerea efectiva a organizatiilor neguvernamentale in procesele de planificare, implementare si evaluare a programelor si proiectelor derulate din fonduri europene.


Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND)

FOND este platforma romana a organizatiilor neguvernamentale pentru dezvoltare ce reprezinta organizatiile interesate sa devina din ce in ce mai active in domeniul cooperarii internationale si ajutorului umanitar.

Strategia platformei vizeaza sustinerea si dezvoltarea campaniilor de constientizare, atat a publicului general, dar si a institutiilor implicate in acordarea de asistenta pentru dezvoltare si ajutorare. Mai mult decat atat, FOND incearca sa colaboreze indeaproape cu organizatiile si expertii locali din noile state membre UE si din statele mai vechi.

Federatia isi propune sa promoveze valorile cooperarii internationale pentru dezvoltare in Romania si sa dezvolte in acelasi timp capacitatea organizatiilor neguvernamentale din tara noastra de a se implica in acest domeniu si sa creeze cadrul pentru un parteneriat si dialog cu actorii nationali guvernamentali si europeni. Citeste mai multe despre FOND.


Team Europe

Team Europe Romania este o retea de experti independenti creata de Delegatia Comisiei Europene ca resursa pentru organizatiile si institutiile care organizeaza activitati de informare, formare si comunicare pe teme europene. Reteaua este formata din conferentiari si formatori in afaceri europene. Team Europe Romania a fost infiintata dupa modelul retelei europene "Team Europe" care are membri in toate statele membre ale UE.

Citeste mai multe despre Team Europe.


Reteaua Multiplicatorilor de Informatie Europeana

Reteaua Multiplicatorilor de Informatie europeana este un proiect initiat de Delegatia Comisiei Europene in Romania in anul 2001, in cadrul Strategiei sale de Comunicare si Informare pentru perioada 2002-2005. Viziunea Retelei este a unei Romanii europene nu doar prin calitatea sa de stat membru, cat si prin implicarea cetatenilor sai in constructia europeana si impartasirea valorilor acesteia.

Misiunea Retelei este de a contribui la o mai buna intelegere a Uniunii Europene la nivel local si de a stimula astfel o abordare participativa a proiectului european in Romania, prin aducerea informatiei europene cat mai aproape de cetatean, intr-o forma adaptata nevoilor sale specifice.


AIRUE

AIRUE (Asociata pentru Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana) a fost fondata in Bucuresti pe 11 martie 2000 de catre EZA, Fundatia Nationala CORESI, Institutul de Formare Economica si Sociala (IFES), Institutul Roman de Cercetare Crestin Democrat (IRCDC) si PRISMA-LUX.

Obiectivul AIRUE este de a promova dialogul social in timpul procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.

AIRUE este o asociatie nonprofit, cu secretariatul  in Cluj Napoca, a fost fondata prin donatii si contributii ale membrilor. Presedintele AIRUE este Cristian Pirvulescu. EZA este reptrezentata la AIRUE prin Secretarul General Roswitha Gottbehüt.

AIRUE este formata din urmatorii membri, pe langa EZA:  Fundatia Nationala CORESI, (Romania)  ANEPS (Romania), Asociata Pro Democratia (Romania),  Asociata PRISMA (Franta),  Institutul de Formare Economica si Sociala (Romania), Institutul de Formare Sociala (Luxemburg), Institutul Roman de Cercetare Crestin Democrat (Romania), PRISMA-LUX (Luxemburg), Asociatia ALPHA (Romania), Asociatia EUROPA (Romania). Citeste mai multe despre AIRUE.


Reteaua Integritate si Buna Guvernare

Intre 23 si 26 aprilie a avut loc la Bucuresti conferinta de constituire a Retelei Integritate si Buna Guvernare. Reteaua reuneste in acest moment 20 de organizatii neguvernamentale, care au raspuns initiativei Centrului de Resurse Juridice. Sapte cluburi ale Asociatiei Pro Democratia s-au alaturat acestei initiative.

Grupurile Permanente de Lucru (GPL) ale Retelei se concentreaza pe verificarea integritatii, lupta impotriva coruptiei si promovarea transparentei in institutiile publice. Majoritatea organizatiilor din retea sunt organizatii locale si vor derula in judetele lor Grupuri de Integritate Locala (GIL). Acestea vor furniza subiecte concrete de reflectie pentru GPL. Inca de la inceput Reteaua a abordat subiecte ca abuzul guvernului in numirea directorilor serviciilor deconcentrate sau ilegalitatea proiectelor de coduri din Parlament.

Reteaua Integritate si Buna Guvernare face parte din proiectul "Impreuna pentru Integritate si Buna Guvenare", finantat de Uniunea Europeana, prin programul PHARE 2006.