Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Presa » Arhiva English version
 
Comunicate de presa

Arhiva

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

Arhiva

2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013

15 decembrie 2007

Ultima sansa
Constatand deteriorarea atmosferei politice si publice precum si presiunile asupra sferei civice, Asociatia Pro Democratia (APD) cere actorilor institutionali si politici sa respecte regulile democratiei si sa-si asume o conduita responsabila.
Citeste comunicatul...

14 decembrie 2007

Istoria unei neintelegeri - proiectul de lege initiat de APD privind reforma electorala
Asociatia Pro Democratia va invita sambata, 15 decembrie a.c., incepand cu orele 11.00, la sediul sau din Bd. Maresal Al. Averescu, nr. 17, pavilion F, etaj 3, sector 1, Bucuresti (in incinta Complexului Social de Servicii "Sf. Ecaterina") pentru a participa la conferinta de presa "Istoria unei neintelegeri. Proiectul de lege initiat de APD privind reforma electorala".
Citeste comunicatul...

12 decembrie 2007

Asumati-va mandatul!
Luand act de decizia Curtii Constitutionale in cazul celor doua sesizari formulate de presedintele Romaniei la adresa proiectului de lege privind introducerea circumscriptiilor uninominale pentru alegerea Parlamentului Romaniei, Asociatia Pro Democratia (APD) face apel la toate partidele politice parlamentare de a-si asuma, - procedand la modificarile necesare - responsabilitatea politica si de a sprijini adoptarea sa.
Citeste comunicatul...

3 decembrie 2007

Cetatenii si democratia.
Cat de democratica poate fi o societate contemporana?

Asociatia Pro Democratia (APD) si Ambasada Elvetiei in Romania va invita sa participati la masa rotunda cu tema "Cetatenii si democratia. Cat de democratica poate fi o societate contemporana?", ce va avea loc marti, 4 decembrie a.c. incepand cu orele 12:00  in sala Jade a Uzinexport Business Center (din Blvd. Iancu de Hunedoara, nr. 8, sector 1, Bucuresti).
Citeste comunicatul...

25 noiembrie 2007

Alegerile pentru Parlamentul European: urne improvizate, stampile disparute si observatori tinuti afara
Asociatia Pro Democratia (APD) monitorizeaza alegerile pentru Parlamentul European de astazi cu ajutorul celor peste 1.000 de observatori APD prezenti, cu precadere, in mediul rural din 27 de judete, al celor 11 observatori prezenti in sectiile de votare strainatate si al celor 6 observatori internationali acreditati prin reteaua European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) al carei secretariat il asigura APD.
Citeste comunicatul...
Sesizari inregistrate intre orele 7-11

25 noiembrie 2007

Intimidari, mita electorala, campanie electorala...
Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea cu privire la incercarile de intimidare a observatorilor sai exercitate de catre o serie de presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare. Cel mai grav caz de acest gen s-a petrecut in judetul Vrancea unde primarul din localitatea Livezile a insotit echipa mobila de observatori ai APD la toate sectiile de votare.
Citeste comunicatul...
Sesizari inregistrate intre orele 11-16

25 noiembrie 2007

Vot ilegal in direct!
La incheierea zilei de vot, Asociatia Pro Democratia (APD) semnaleaza sporirea numarului de voturi exprimate in afara cadrului legal de catre participantii la alegerile pentru desemnarea reprezentantilor din Romania in Parlamentul European.
Citeste comunicatul...
Sesizari inregistrate intre orele 16-21

25 noiembrie 2007

Mai multa coerenta si consistenta!
La incheierea zilei de vot, concluziile Asociatia Pro Democratia (APD), pe baza sesizarilor primite de la cei peste 1.000 de observatori din tara dar si de la cetatenii care i s-au adresat la telefonul cu acces gratuit 0800 070 100, indica o organizare si o desfasurare a alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor din Romania pentru Parlamentul European in limitele legalitatii, in care nu s-au inregistrat actiuni de fraudare sistematica.
Citeste comunicatul...

23 noiembrie 2007

Trezeste observatorul din tine!
Cetatenii si observatorii APD monitorizeaza primele alegeri pentru Parlamentul European

Asociatia Pro Democratia (APD) va observa organizarea si desfasurarea procesului electoral din 25 noiembrie a.c. pentru desemnarea reprezentantilor din Romania in Parlamentul European prin intermediul observatorilor APD acreditati in tara si peste hotare. In plus, APD va pastra legatura cu toti cetatenii ce se prezinta la vot si care doresc sa semnaleze nereguli in desfasurarea primului exercitiu electoral european din Romania.
Citeste comunicatul...

19 noiembrie 2007

Liber la urna mobila!
Biroul Electoral Central refuza sa sporeasca masurile de siguranta impotriva fraudarii alegerilor

Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea cu privire la refuzul Biroului Electoral Central de a spori masurile de siguranta impotriva uneia dintre cele mai frecvente metode de fraudare a alegerilor - folosirea abuziva a urnei mobile.
Citeste comunicatul...

15 noiembrie 2007

Forumul de candidati "Din Padureni la Bruxelles"
Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia (APD), grupul de initiativa APD Padureni si Centrul Teritorial ANSIT Timisoara au placerea de a va anunta organizarea forumul de candidati “Din Padureni la Bruxelles” ce va fi organizat sambata, 17 noiembrie 2007, ora 12:00, la Casa Nationala din Comuna Padureni, judetul Timis.
Citeste comunicatul...

12 noiembrie 2007

Prin transparenta spre integritate
Asociatia Pro Democratia (APD) va invita marti, 13 noiembrie 2007, incepand cu orele 11.00, in Salonul Verde al Hotelului Herestrau (Soseaua Nordului, nr. 7-9, sector 1, in apropierea Ambasadei Chinei) la dezbaterea publica "Prin transparenta spre integritate".
Citeste comunicatul...

12 noiembrie 2007

Primul pas in Europa
Asociatia Pro Democratia recruteaza observatori pentru alegerile europarlamentare

Asociatia Pro Democratia (APD) anunta lansarea campaniei de recrutare de observatori pentru monitorizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007. Toti cetatenii interesati de transparenta si corectitudinea scrutinului pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in singura institutie europeana aleasa in mod direct au oportunitatea sa se implice in pregatirea si derularea activitatilor de observare a acestuia.
Citeste comunicatul...

7 noiembrie 2007

Valori europene in guvernarea locala. Administratia publica locala dupa integrare
Asociatia Pro Democratia (APD) a organizat marti, 6 noiembrie 2007, conferinta "Valori Europene in guvernarea locala. Administratia publica locala dupa integrare". Acest eveniment a marcat finalul proiectului "Valori Europene in guvernarea locala" finantat de Uniunea Europeana prin Programul Fondul Europa 2006 - Programul Phare de Micro-Proiecte de Comunicare.
Citeste comunicatul...

5 noiembrie 2007

Valori europene in guvernarea locala. Administratia publica locala dupa integrare
Asociatia Pro Democratia (APD) organizeaza marti, 6 noiembrie 2007, incepand cu orele 11.00 in sala Diplomat a Hotelului Herastrau (Soseaua Nordului, nr. 7-9, sector 1, in apropierea Ambasadei Chinei) conferinta "Valori Europene in guvernarea locala. Administratia publica locala dupa integrare". Acest eveniment marcheaza finalul proiectului "Valori Europene in guvernarea locala" finantat de Uniunea Europeana prin Programul Fondul Europa 2006 - Programul Phare de Micro-Proiecte de Comunicare.
Citeste comunicatul...

29 octombrie 2007

Votul sau potul
In fata vehementei manipulative care se insinueaza pe fundalul campaniei pentru referendumul privind introducerea scrutinului uninominal, Asociatia Pro Democratia (APD) recomanda cetatenilor Romaniei o abordare echilibrata si critica. Doar astfel romanii isi vor putea formula o opinie avizata si vor putea lua decizia privind scrutinul uninominal in deplina cunostinta de cauza.
Citeste comunicatul...

27 octombrie 2007

Pozitia Asociatiei Pro Democratia fata de referendumul privind introducerea votul uninominal
Asociatia Pro Democratia (APD) organizeaza luni, 29 octombrie a.c., incepand cu orele 11.00, la sediul Grupului pentru Dialog Social din Calea Victoriei nr. 120, sector 1, Bucuresti, o conferinta de presa cu privire la pozitia sa fata de referendumul privind introducerea votul uninominal convocat de Presedintele Romaniei, dl Traian Basescu.
Citeste comunicatul...

25 octombrie 2007

Parlamentul Tinerilor - editia a II-a
Asociatia Pro Democratia si Camera Deputatilor va invita sa luati parte vineri, 26 octombrie 2007, ora 10.00, in Sala plenului Camerei Deputatilor, la sesiunea 2007 a Parlamentului Tinerilor, o simulare a procesului legislativ.
Citeste comunicatul...
Agenda evenimentului

23 octombrie 2007

Nu compromiteti reforma electorala!
Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea fata de retragerea sprijinului Partidului Democrat pentru proiectul de lege privind introducerea votului in circumscriptii uninominale propus de APD. Desi neoficializat inca, gestul PD - prin vocea presedintelui partidului, dl Emil Boc - este de natura sa vicieze demersul de reformare a sistemului electoral si, deci, de reformare a clasei politice romanesti.
Citeste comunicatul...

12 octombrie 2007

Noi nu suntem tampiti!
Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima dezacordul categoric fata de adoptarea, de catre Camera Deputatilor in sedinta de marti 9 octombrie 2007, a amendamentului privind interzicerea publicarii, in timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, a rezultatelor sondajelor de opinie care privesc intentiile de vot ale cetatenilor.
Citeste comunicatul...

10 octombrie 2007

Vrei sa ajungi parlamentar? Asociatia Pro Democratia si Camera Deputatilor te provoaca!
Asociatia Pro Democratia si Camera Deputatilor organizeaza, la Palatul Parlamentului, in perioada 26-28 octombrie 2007, Parlamentul Tinerilor - editia a doua, o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Romaniei, pe grupuri si comisii parlamentare, precum si in plen.
Citeste comunicatul...

7 octombrie 2007

S-a incheiat Adunarea Generala a Asociatei Pro Democratia
In perioada 5-7 octombrie 2007 s-a desfasurat, la Calimanesti-Caciulata, Adunarea Generala a Asociatiei Pro Democratia (APD). La aceasta au participat cei sapte membri ai Consiliului de Conducere, un membru al Consiliului de Onoare, 29 reprezentanti si Cluburilor APD si o parte a personalului angajat al Asociatiei Pro Democratia.
Citeste comunicatul...

4 octombrie 2007

Intreaba-i acum ca sa nu te intrebi dupa!
Candidatii pentru Parlamentul European in legatura cu cetatenii pe www.apd.ro

La 25 noiembrie a.c. romanii se vor prezenta la urne pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European. Paticiparea cetatenilor la primul exercitiu electoral european pentru alegerea reprezentantilor lor in singura institutie europeana aleasa in mod direct este extrem de importanta pentru interesele Romaniei. Exprimarea optiunilor electorale ale romanilor in deplina cunostinta de cauza din perspectiva programelor electorale ale candidatilor, un imperativ.
Citeste comunicatul...

1 octombrie 2007

Asociatia Pro Democratia a observat alegerile parlamentare din Ucraina
Asociatia Pro Democratia (APD) a observat desfasurarea alegerilor parlamentare din Ucraina organizate ieri, 30 septembrie a.c., ca parte a misiunii de observare a Retelei Europene de Organizatii ce Observa Alegerile (ENEMO).
Citeste comunicatul...
Raport preliminar al ENEMO pentru alegeri parlamentare

24 septembrie 2007

Reprezentarea minoritatilor - un lux?
Activitatea deputatilor reprezentanti ai minoritatilor nationale in Parlament

Romania este unul dintre cele 17 state din lume a caror legislatie prevede rezervarea locurilor in parlamentele nationale pentru reprezentantii minoritatilor nationale si unul dintre cele 33 de state in care minoritatile castiga locuri in parlamentele nationale candidand in alegeri.
Citeste comunicatul...

19 septembrie 2007

Uninominalul, din nou tergiversat
Reforma electorala blocata de partidele politice
Citeste comunicatul...

11 septembrie 2007

Transparenta decizionala in Romania anului 2007
Asociatia Pro Democratia (APD) si Transparency International Romania (TI-Ro) organizeaza miercuri, 12 septembrie a.c., incepand cu orele 10:00, la sediul Transparency International Romania, Bd. Nicolae Balcescu, nr 21, et. 2, sector 1, masa rotunda intitulata "Transparenta decizionala in Romania anului 2007".
Citeste comunicatul...

3 septembrie 2007

Raport privind liberul acces la informatiile de interes public in Romania analiza comparativa 2003-2007
Asociatia Pro Democratia si Transparency International Romania organizeaza marti, 4 septembrie a.c. incepand cu orele 10:30 in Sala Jade a U Business Center, (cladirea CitiBank) din Bdul. Iancu de Hunedoara nr. 8, et. 1 , conferinta de lansare a publicatiei " Raport privind liberul acces la informatiile de interes public in Romania - analiza comparativa 2003-2007".
Citeste comunicatul...

23 august 2007

Acord asupra uninominalului
In urma invitatiei lansate de Asociatia Pro Democratia, marti, 21 august a.c., a avut loc, la sediul organizatiei, o intalnire informala cu scopul de a debloca negocierile cu privire la promovarea proiectului de lege privind votul uninominal.
Citeste comunicatul...

26 iulie 2007

Omul sau Lista? Ce sistem electoral ne reprezinta cel mai bine interesele? - Raportul audierii publice
Academia de Advocacy si Asociatia ProDemocratia au prezentat astazi, joi 26 iulie 2007, orele 11:30, la sediul Academiei de Advocacy din Timisoara, concluziile rezultate prin sinteza raport a audierii publice "Omul sau Lista? Ce sistem electoral ne reprezinta cel mai bine interesele?".
Citeste comunicatul...
Vezi raportul audierii publice

19 iulie 2007

Luati-va promisiunile inapoi!
Asociatia Pro Democratia a organizat astazi, 19 iulie a.c., la orele 09.50, in fata sediului Partidului Social Democrat (din Bd. Kiseleff, nr. 10) un eveniment de protest fata de tentativele de obstructionare a activitatii Comisiei parlamentare pentru legislatia electorala orchestrate de o serie de politicieni PSD.
Citeste comunicatul...

18 iulie 2007

Blocaj la uninominal
Asociatia Pro Democratia (APD) ia act cu ingrijorare de multiplicarea tentativelor de obstructionare a activitatii Comisiei parlamentare pentru legislatia electorala (Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, a Presedintelui Romaniei, alegerile autoritatilor administratiei publice locale, finantarea campaniilor electorale si alegerea euro-parlamentarilor) orchestrate de o serie de politicieni aflati sub protectia unor partide care au participat cu delegatii cu mandat politic la procesul de negociere si redactare a unui proiect legislativ privind introducerea scrutinului uninominal pentru alegerile parlamentare din Romania. In conditiile date, scopul ultim al acestor actiuni nu pare nici reforma modului de vot, nici a sistemului electoral, ci mentinerea situatiei actuale.
Citeste comunicatul...

26 iunie 2007

"Clasamentul APD"
Asociatia Pro Democratia analizeaza si evalueaza activitatea deputatilor

Asociatia Pro Democratia va invita manie, 27 iunie a.c., incepand cu orele 10.00, la sediul sau din Bd. Maresal Al. Averescu, nr. 17, pavilion F, etaj 3, sector 1, Bucuresti pentru a participa la lansarea unui nou instrument de analiza si monitorizare a activitatii parlamentarilor - "Clasament APD".
Citeste comunicatul...

9 iunie 2007

Ministrii statelor membre UE au adoptat Regulamentul privind tarifele de roaming
Dupa indelungi dezbateri, tinerii din Romania care au reprezentat, pe parcursul unei saptamani, comisari, parlamentari si ministri ai statelor membre ale Uniunii Europene au decis astazi, 9 iunie 2007, adoptarea regulamentului privind "roaming-ul in retelele publice de telefonie mobila in interiorul Comunitatii si modificarea Directivei 2002/21/CE privind un cadru de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice".
Citeste comunicatul...
Declaratia comuna a Consiliului de Ministri

8 iunie 2007

Protest
Lipsa de transparenta si slaba relatie cu societatea civila a Senatului Romaniei se prelungesc de 17 ani. Eforturile depuse de organizatiile neguvernamentale, in tot acest timp, de inscriere a Senatului in parametrii de transparenta si participare practicati in tarile Uniunii Europene au fost in mod repetat si constant sortite esecului.
Citeste comunicatul...

7 iunie 2007

Model Uniunea Europeana continua
Comisarii europeni au decis: o cat mai mare transparenta a reglementarilor privind roaming-ul

Maine, 8 iunie, incepand cu orele 09.00 va avea loc, la Camera Deputatilor (Sala C.A. Rosetti, intrarea A2S1 - la steaguri), intalnirea de lucru a Parlamentului European din cadrul proiectului Model Uniunea Europeana. Tinerii deputati europeni vor asista la o prezentare a procesului decizional in cadrul institutiilor europene, vor dezbate propunerea Comisiei Europene in cadrul grupurilor politice, urmand ca, dupa-amiaza, sa voteze in plen.
Citeste comunicatul...

1 iunie 2007

Reforma constitutionala - necesitate sau constrangere?
Asociatia Pro Democratia (APD) impreuna cu Academia Advocacy, Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe), CENTRAS si Societatea Jurnalistilor Profesionisti (SJP) organizeaza miercuri, 6 iunie 2007, incepand cu orele 10.00, in Sala Top of the World, a Uzinexport Business Center (Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 8, Sector 1) audierea publica cu tema "Reforma constitutionala - necesitate sau constrangere?".
Citeste comunicatul...

31 mai 2007

Pe bune despre demokratzie
Asociatia Pro Democratia (APD) va organiza maine, 1 iunie a.c., de ziua internationala a copilului, incepand cu orele 9.00, la Liceul Teoretic Ion Neculce din Bucuresti (Str. Ion Neculce, nr. 2, sector 1, Bucuresti), lansarea proiectului de educatie civica "Pe bune despre demokratzie".
Citeste comunicatul...

30 mai 2007

Prelungire termen limita inscrieri Model Uniunea Europeana - editia a II-a
Asociatia Pro Democratia (APD) impreuna cu Camera Deputatilor, Reprezentanta Comisiei Uniunii Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European, in parteneriat cu sistemul Coca-Cola Romania anunta extinderea termenului limita pentru inscrierea participantilor la MODEL UNIUNEA EUROPEANA, o simulare a procesului decizional din cadrul institutiilor Uniunii Europene, pana pe data de 4 iunie a.c.
Citeste comunicatul...

23 mai 2007

Chiar vom avea vot uninominal?
Asociatia Pro Democratia (APD) a invitat, ieri, 22 mai a.c., reprezentantii principalelor partide politice parlamentare care s-au declarat in favoarea scrutinului uninominal - Partidul Social Democrat (PSD), Partidul National Liberal (PNL) si Partidul Democrat (PD) - la o noua serie de negocieri in vederea stabilirii unui acord in privinta sistemului electoral.
Citeste comunicatul...

23 mai 2007

Lansare Model Uniunea Europeana - editia a II-a
Asociatia Pro Democratia (APD) impreuna cu Camera Deputatilor, Reprezentanta Comisiei Uniunii Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European organizeaza, in perioada 2-9 iunie 2007, MODEL UNIUNEA EUROPEANA, o simulare a procesului decizional din cadrul institutiilor Uniunii Europene.
Citeste comunicatul...

19 mai 2007

Tentative de frauda si de intimidare a observatorilor APD
In intervalul orar 13.00 - 17.00, observatorii Asociatiei Pro Democratia (APD) au sesizat tentative de fraudare a referendumului dar si incercari de intimidare din partea membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare.
Citeste comunicatul...

19 mai 2007

Ziua votarii a inceput sub semnul neregulilor organizatorice dar si al interpretarilor laxe ale legislatiei
Asociatia Pro Democratia (APD) monitorizeaza referendumul de astazi cu ajutorul celor 2.300 de observatori APD prezenti, cu precadere, in mediul rural din 32 de judete, al celor 38 de observatori prezenti în sectiile de votare din alte 16 state si al celor 5 observatori internationali acreditati prin reteaua European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) al carei secretariat îl asigura APD.
Citeste comunicatul...
Sesizari primite pana la ora 11

19 mai 2007

"Vom ajunge sa votam ca la carte in 10 ani!"
Nota dominanta a acestui proces electoral este dezorganizarea. Asociatia Pro Democratia (APD) isi manifesta ingrijorarea cu privire la atitudinea Presedintilor birourilor sectiilor de votare care opteaza sa nu tina cont de prevederile legislatiei care reglementeaza organizarea si desfasurarea referendumului.
Citeste comunicatul...
Sesizari primite pana la ora 13

19 mai 2007

Si totusi, s-ar putea si altfel...
Asociatia Pro Democratia (APD) considera ca una dintre conditiile esentiale ce pot contribui la imbunatatirea proceselor electorale din Romania este adoptarea unei legislatii unitare in domeniu care sa ia in considerare toate aspectele ce tin de organizarea si desfasurarea acestora. O legislatie unitara, coerenta, proiectata pe termen lung. Un Cod Electoral!
Citeste comunicatul...
Sesizari primite pana la ora 22

17 mai 2007

Cetatenii si observatorii Asociatiei Pro Democratia vor observa corectitudinea referendumului din 19 mai
Asociatia Pro Democratia (APD) va observa organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea Presedintelui Romaniei din 19 mai prin intermediul observatorilor APD acreditati in tara si peste hotare. In plus, APD va pastra legatura cu toti cetatenii ce se prezinta la vot si care doresc sa semnaleze nereguli in desfasurarea referendumului.
Citeste comunicatul...

16 mai 2007

Atentie! Frauda electorala dauneaza grav libertatii dumneavoastra!
Asociatia Pro Democratia (APD) trage un semnal de alarma asupra existentei unor metode de fraudare utilizate in scrutinurile electorale anterioare si subliniaza gravele sanctiuni la care se expun cetatenii si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare care se lasa antrenati in astfel de practici.
Citeste comunicatul...

10 mai 2007

Nu lasa pe altii sa decida in locul tau.
Pe 19 mai, voteaza pe bune!

Asociatia Pro Democratia (APD) anunta lansarea website-ului www.voteazapebune.ro destinat promovarii online a "Campaniei APD pentru un referendum corect", un website sprijinit de Neogen si DotCommerce.
Citeste comunicatul...

8 mai 2007

In cautarea unor solutii pentru limitarea votului multiplu
Discutii intre reprezentantii APD si MIRA

In cursul acestei dimineti, reprezentantii Asociatiei Pro Democratia (APD) au dat curs invitatiei venite din partea Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) pentru a discuta pe marginea solicitarii adresate de APD Primului Ministru in privinta limitarii posibilitatilor de frauda a referendumului. La aceasta intalnire au participat dl Cristian David, Ministru si dl Victor Paul Dobre, Secretar de Stat din partea MIRA, dl Cristian Petraru, Secretar al Biroului Electoral Central iar, din partea APD, dl Cristian Pirvulescu, Presdinte, dra Ana-Maria Mosneagu, Director executiv si dl Todor Arpad, Expert.
Citeste comunicatul...

7 mai 2007

Fraudarea referendumului - o amenintare reala
Asociatia Pro Democratia (APD) reia semnalul de alarma cu privire la corectitudinea procesului de vot de la referendumul din 19 mai ca urmare a refuzului Biroului Electoral Central de a limita posibilitatea votului multiplu. Consideram ca decizia Biroului Electoral Central de a respinge aceleasi solicitari carora, in 2004, le-a dat curs, dovedeste incoerenta in privinta bunelor practici din domeniul organizarii alegerilor.
Citeste comunicatul...
Vezi solicitarea catre BEC
Vezi raspunsul BEC

4 mai 2007

Referendum corect ± 5%
Asociatia Pro Democratia (APD) trage un semnal de alarma in privinta conditiilor favorabile fraudarii referendumului din 19 mai. APD adreseaza un apel catre Primul Ministru al Romaniei, in calitate de sef al Guvernului, si catre Ministrul Internelor si Reformei Administrative, in calitate de responsabil cu organizarea referendumului, pentru luarea unor masuri urgente care sa elimine aceste conditii.
Citeste comunicatul...

3 mai 2007

Observatori, pe baricade!
Lansarea Campaniei Asociatiei Pro Democratia pentru un referendum corect

Sub titlul "Campania APD pentru un referendum corect", Asociatia Pro Democratia invita toti cetatenii interesati de transparenta si corectitudinea referendumului din 19 mai sa se implice in pregatirea si derularea activitatilor de observare a acestuia. Discutiile din ultimele zile purtate intre reprezentantii Asociatiei Pro Democratia si cei ai Biroului Electoral Central au reusit sa rezolve problemele de natura legislativa ce puneau sub semnul intrebarii activitatea observatorilor in cadrul referendumului.
Citeste comunicatul...

1 mai 2007

Avem un referendum. Cine il observa?
Ambiguitatile legislative pun sub semnul intrebarii institutia observatorului la referendum

Asociatia Pro Democratia (APD) atrage atentia asupra efectelor negative pe care ambiguitatile legislatiei ce reglementeaza organizarea si desfasurarea referendumurilor le pot avea asupra transparentei procesului de vot din 19 mai, creand premisele excluderii observatorilor interni si internationali de la observarea referendumului.
Citeste comunicatul...

25 aprilie 2007

In consultare sta puterea
Pe fundalul acutizarii crizei politice si a conflictului institutional, tentatia unor actiuni prin care sa se transeze prin forta disputa este de actualitate. In acest sens Asociatia Pro Democratia (APD) ia act, cu ingrijorare, de propunerile unor partide privind modificarea rapida a cadrului constitutional existent.
Citeste comunicatul...

23 aprilie 2007

Cu totii facem lucruri traznite... Noi muscam!
Sub sloganul "Cu totii facem lucruri traznite... Noi muscam", Asociatia Pro Democratia (APD) lanseaza campania de informare a cetatenilor cu privire la oportunitatea de a directiona 2% din impozitul pe venitul anual datorat statului pentru a sustine activitatea organizatiei.
Citeste comunicatul...

20 aprilie 2007

O alta Romanie
Asociatia Pro Democratia (APD) constata, cu ingrijorare, degradarea climatului politic din Romania. Votul de suspendare a presedintelui Romaniei din 19 aprilie, departe de a reprezenta incununarea democratiei si a controlului reciproc al puterilor, a consemnat esecul politicii postcomuniste. Riscul ca fractura politica sa se adanceasca, autoritatea institutionala sa se prabuseasca iar polarizarea societatii romanesti sa se amplifice a crescut alarmant. Optiunea pentru exacerbarea conflictului afisata de actorii politici sau institutionali indica limitele sistemului politic postdecembrist.
Citeste comunicatul...

18 aprilie 2007

Noi vrem buna guvernare!
Lansare www.bunaguvernare.eu

Asociatia Pro Democratia (APD), Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Centrul de Resurse pentru Participare Publica (Ce-Re) anunta lansarea website-ului www.bunaguvernare.eu, o sursa de informare si o oportunitate de implicare in stimularea bunei guvernari la nivel local pentru administratia publica locala, organizatii neguvernamentale si cetateni.
Citeste comunicatul...

17 aprilie 2007

Negocieri esuate in privinta votului uninominal
La inceputul lunii martie 2007, la initiativa Asociatiei Pro Democratia (APD), principalele partide parlamentare care s-au declarat in favoarea scrutinului uninominal - Partidul Social Democrat, Partidul National Liberal si Partidul Democrat - au acceptat sa participe la o serie de negocieri in vederea stabilirii unui acord in privinta sistemului electoral. Dupa mai bine de o luna de negocieri, constatam ca nu exista un punct de vedere comun asumat de toti participantii la dialog. Initiativa Asociatiei Pro Democratia de a stabili o larga coalitie parlamentara in jurul unui proiect privind scrutinul uninominal a esuat.
Citeste comunicatul...

29 martie 2007

Castigatorii concursului "Ce fel de Europa iti doresti?"
Asociatia Pro Democratia are placerea de a anunta incheierea concursului "Ce fel de Europa iti doresti?" adresat tinerilor liceeni din Romania. Cei sase castigatori sunt: Raluca Besliu, Laura Florescu, Adrian Duta, Claudiu Mitut, Cornelia Buzoi si Violeta Veronica Mihai. Acestia au castigat o vizita la Parlamentul European ce va avea loc in luna iunie 2007 si sunt automat calificati pentru a participa la editia a doua a simularii Model Uniunea Europeana ce se va desfasura in luna mai a acestui an.
Citeste comunicatul...

26 martie 2007

Toti impreuna, toti valorosi!
Asociatia Pro Democratia a organizat duminica, 25 martie a.c., in localitatile Slobozia Bradului (judetul Vrancea) si Hemeius (judetul Bacau), doua evenimente simultane de aniversare a implinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma instituind Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice care stau la baza Uniunii Europene, sub titlul "Toti impreuna, toti valorosi!".
Citeste comunicatul...

19 martie 2007

Asociatia Pro Democratia semnaleaza probleme in desfasurarea alegerilor partiale din localitatile Petrosani, Tetoiu si Seaca de Padure
Asociatia Pro Democratia, organizatie preocupata in mod constant de corectitudinea desfasurarii procesului electoral, a monitorizat ieri, 18 martie, turul I al alegerilor locale in localitatile Petrosani (judetul Hunedoara), Tetoiu (judetul Valcea) si Seaca de Padure (judetul Dolj), pentru alegerea unor noi primari.
Citeste comunicatul...

18 martie 2007

In cautarea consensului
Demararea unui ciclu de negocieri pentru asumarea unui proiect de lege convenit intre partide parlamentare si Asociatia Pro Democratia privind scrutinul uninominal

In vederea gasirii unui compromis politic privind reforma electorala, Asociatia Pro Democratia (APD) a organizat sambata, 17 martie a.c., o intalnire preliminara cu reprezentanti ai principalelor partide politice parlamentare pentru stabilirea principiilor generale privind introducerea votului uninominal la urmatoarele alegeri parlamentare.
Citeste comunicatul...

2 martie 2007

Ce fel de Europa iti doresti?
Cu ocazia implinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, Asociatia Pro Democratia lanseaza un concurs adresat tinerilor liceeni din Romania intitulat "Ce fel de Europa iti doresti?"
Citeste comunicatul...

27 februarie 2007

Votul uninominal
intre presiunea referendumului si reactiile partidelor

Asociatia Pro Democratia si Fundatia Anonimul va invita miercuri, 28 februarie a.c., incepand cu orele 19.00 la o noua intalnirie din seria Dialogurilor Politice, ce se va desfasura in Club Prometheus (Piata Natiunilor Unite, nr. 3-5, sector 4, Bucuresti) cu titlul "Votul uninominal - intre presiunea referendumului si reactiile partidelor".De unde vine? Incotro se indreapta? Ce-i de facut cu reforma electorala? sunt doar cateva din intrebarile pe care participantii la Dialogurile Politice - printre care Dl. Bogdan Olteanu, Presedintele Camerei Deputatilor; Dl. Mihai Voicu, Presedintele Comisiei pentru Codul Electoral; Dl. Mircea Geoana, Deputat PSD; Dl. Bogdan Hossu, Presedintele CNS Cartel Alfa - le vor aborda.
Vezi afisul evenimentului

23 februarie 2007

Audiere publica
Lobby - intre grupuri de interese si politici publice?

Academia de Advocacy, Asociatia Pro Democratia si Societatea Jurnalistilor Profesionisti organizeaza luni, 26 februarie 2007, incepand cu orele 10.00, in Sala Nicolae Balcescu, a Palatului Parlamentului, intrarea A3S2, Str. Izvor nr. 2-4, Bucuresti audierea publica cu tema "Lobby - intre grupuri de interese si politici publice?".
Citeste comunicatul...

15 februarie 2007

O reforma pentru o alta Romanie: reforma electorala
Asociatia Pro Democratia (APD) considera oportuna realizarea unui demers de consultare populara pentru dinamizarea proceselor de reforma politica inghetate in faza declaratiilor de bunelor intentii sau, in cel mai bun caz, a comisiilor parlamentare. Reforma electorala, fara a fi un panaceu universal, poate antrena reformele politico-institutionale pe care societatea romaneasca le cere de mai bine de un deceniu. Adoptarea unui tip de scrutin electoral in circumscriptii uninominale ar putea contribui la restructurarea partidelor politice. Fara un impuls exterior, din partea natiunii, exercitat prin referendum, partidele nu vor avea puterea de a proceda la reforma.
Citeste comunicatul...
Vezi simularea rezultatelor alegerilor din 2004 daca acestea s-ar fi desfasurat in baza sistemului electoral propus de APD

13 februarie 2007

Istoria se repeta
La alegerile pentru Parlamentul European vechile probleme raman nerezolvate

La inceputul numaratorii inverse de 90 de zile pana la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, Asociatia Pro Democratia (APD) atrage atentia asupra problemelor de natura legislativa care pot afecta corectitudinea si transparenta alegerilor din 13 mai 2007.
Citeste comunicatul...
Analiza legislatiei electorale - alegerile pentru PE

7 februarie 2007

Lobby - intre grupuri de interese si politici publice?
Academia de Advocacy, Asociatia Pro Democratia si Societatea Jurnalistilor Profesionisti organizeaza luni, 26 februarie 2007, incepand cu orele 10.00, in Sala Nicolae Balcescu, a Palatului Parlamentului, Str. Izvor nr. 2-4, Bucuresti, audierea publica cu tema "Lobby - intre grupuri de interese si politici publice?".
Citeste comunicatul...

29 ianuarie 2007

Asociatia Pro Democratia lanseaza proiectul "Valori europene in guvernarea locala"
Asociatia Pro Democratia anunta lansarea proiectului "Valori europene in guvernarea locala", finantat de Uniunea Europeana prin Programul Fondul Europa 2006 - Programul Phare de Micro-Proiecte de Comunicare. Proiectul se implementeaza la nivelul a 12 localitati rurale si urbane din 10 judete ale tarii (Pucioasa - Dambovita, Voluntari - Ilfov, Blejoi - Prahova, Slobozia Bradului si Vanatori - Vrancea, Viziru - Braila, Foltesti - Galati, Techirghiol - Constanta, Frecatei - Tulcea, Luizi Calugara si Hemeiusi - Bacau si Mihalaseni - Botosani). Durata de implementare este de 11 luni, incepand cu decembrie 2006.
Citeste comunicatul...