Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Presa » Arhiva English version
 
Comunicate de presa

Arhiva

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

Arhiva

2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013

16 decembrie 2010

Camera Deputatilor boicoteaza combaterea coruptiei
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia Pro Democratia isi exprima ingrijorarea fata de blocarea in Parlamentul Romaniei a anchetei cerute de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in cazul deputatului Monica Iacob Ridzi.

Marti, 14 decembrie 2010, dupa 10 luni in care dezbaterile legate de Dosarul Ridzi au fost blocate in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, deputatii din Parlamentul Romaniei au impiedicat, in urma unui vot strans, extinderea cercetarilor penale in cazul Monica Iacob Ridzi, fostul Ministru al Tineretului si Sporturilor (2009).
Citeste comunicatul...

9 decembrie 2010

Parlamentul Tinerilor - Editia a IV-a
Asociatia Pro Democratia (APD) si Camera Deputatilor organizeaza, la Palatul Parlamentului, in perioada 10 - 12 decembrie 2010, Parlamentul Tinerilor - editia a patra, o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Romaniei, pe grupuri si comisii parlamentare, precum si in plen.
Citeste comunicatul...

27 noiembrie 2010

Romii: intre stereotipuri si bune practici. Rolul mass mediei in prezentarea problematicii romilor
Asociatia Pro Democratia, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Romi, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si ActiveWatch, au deosebita placere de a va invita sambata, 27 noiembrie 2010, incepand cu orele 10.30 la masa rotunda "Romii: intre stereotipuri si bune practici. Rolul mass mediei in prezentarea problematicii romilor." Evenimentul va avea loc la Hotelul Howard Johnson Grand Plaza, situat in Calea Dorobantilor nr. 5-7, Bucuresti.
Citeste comunicatul...

23 noiembrie 2010

Alegeri pentru democratie
Asociatia Pro Democratia (APD) organizeaza marti, 23 noiembrie 2010, incepand cu orele 16.00, dezbaterea privind modificarea cadrului legislativ in vederea unificarii practicilor electorale la nivelul tuturor tipurilor de alegeri. Evenimentul va avea loc in Sala Avram Iancu a Senatului Romaniei.
Citeste comunicatul...

26 octombrie 2010

Alianta pentru Statul de Drept
Referitor la dezbaterea publica declansata de publicarea recenta a stenogramelor unor convorbirilor telefonice in mass-media, din punctul nostru de vedere,

intr-un stat de drept:

  1. Publicarea stenogramelor pune in evidenta interventia inacceptabila a unor patroni de media in activitatea jurnalistica afectand libertatea de expresie si dreptul publicului la informare corecta, ambele garantate de Constitutie
  2. Dezvaluirea de catre Parchet catre media a discutiilor telefonice purtate de niste persoane particulare, fara legatura cu fapta penala, constituie o ilegalitate, aducand atingere dreptului la viata privata precum si a dreptului la imagine a persoanei; astfel de interceptari se arhiveaza la sediul parchetului (art.91ind.1, alin4) urmand a distruse la solutionarea definitiva a cauzei

Citeste comunicatul...

8 octombrie 2010

Dezbatere pe tema eticii in educatie si in administratia publica
Asociatia Pro Democratia (APD), in parteneriat cu Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) au deosebita placere de a va invita sa participati duminica, 10 octombrie 2010, incepand cu  ora 11.30 in Sala 12 din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Str. Povernei, nr. 6-8, sector 1, Bucuresti, la Dezbaterea finala pe tema etici in educatie si in administratia publica din cadrul proiectului "Tinerii impotriva coruptiei". Vor concura echipele castigatoare de la dezbaterile locale din Bucuresti, Buzau, Cluj, Focsani si Timisoara, care vor prezenta argumente pro si contra in cazurile prezentate ca motiuni de dezbatere, cazuri ce se vor constitui in dileme etice generate de cazuri de coruptie. In acest context, se va determina echipa castigatoare a turneului si a clasamentului celor mai buni vorbitori privind fenomenul coruptiei.
Citeste comunicatul...

3 octombrie 2010

Riscul democratiei de fatada
Asociatia Pro Democratia (APD) a organizat in zilele de 1-3 octombrie 2010 Adunarea sa Generala.
In prima zi a Adunarii Generale a Asociatiei, vineri 1 octombrie 2010, a fost organizat, cu titlu extraordinar, Congresul aniversar Doua decenii de experiment democratic. Cu ocazia acestui eveniment a fost dat publicitatii sondajul de opinie Dupa 20 de ani - DEMOCRATIE, CETATENIE, PARTICIPARE realizat de catre Compania de Cercetare Sociologica si Branding. Sondajul de opinie a pus in evidenta esecuri ale constructiei democratice si riscurile democratiei de fatada intr-o societate fragila. Ca o reactie la situatia precara a democratiei romanesti Asociatia a lansat Manifestul "Sa facem democratia sa mearga", o invitatie adresata tuturor sustinatorilor partizanilor democratiei de a promova activ valorile asumate. Ambele documente sunt anexate acestui comunicat de presa.
Citeste comunicatul...
Vezi sondajul

30 septembrie 2010

Doua decenii de experiment democratic
Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Asociatiei Pro Democratia (APD), vineri 1 octombrie 2010, va fi organizat, cu titlu extraordinar, Congresul aniversar Doua decenii de experiment democratic. Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 15:00, in Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", strada Boteanu nr. 1, sector 1, Bucuresti.
Citeste comunicatul...

30 iulie 2010

Solutii pentru un cod electoral eficient
Asociatia Pro Democratia (APD) a organizat joi, 29 iulie 2010, dezbaterea publica in cadrul careia au fost analizate cele mai importante aspecte privind eforturile de advocacy pentru modificarea cadrului legislativ in vederea unificarii practicilor electorale la nivelul tuturor tipurilor de alegeri si pentru eliminarea posibilitatilor de frauda.
Citeste comunicatul...

21 iunie 2010

Repere si contributii pentru asigurarea eticii si integritatii in administratia publica
Centrul de Resurse Juridice (CRJ), in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia (APD) organizeaza miercuri 23.06.2010, intre orele 9.30 - 15.00 la Hotelul Royal din B-dul Mircea Voda nr. 28, Sector 3 (sala Mircea Voda), masa rotunda cu tema "Repere si contributii pentru asigurarea eticii si integritatii in administratia publica".
Citeste comunicatul...

1 iunie 2010

Curat constitutional...
Constatand ca invocarea articolului 53 din Constitutia Romaniei privind Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, in special invocarea sigurantei nationale pentru a da forta juridica programului de austeritate promovat de catre Guvernul Romaniei, a provocat temeri privind instabilitatea regimului politic si puternice contestatii publice,
Citeste comunicatul...

13 mai 2010

Dezbatere despre perceptia tinerilor asupra coruptiei
Asociatia Pro Democratia (APD) are deosebita placere sa va invite vineri, 14 mai 2010, incepānd cu orele 10.00, la Hotel Minerva (Sala Jupiter 2), Strada Gheorghe Manu 2-4, Sector 1, Bucuresti, la conferinta de presa „Perceptia tinerilor despre coruptie”.
Citeste comunicatul...

26 aprilie 2010

Alegerile din Colegiul 19 definite prin absenteism
Asociatia Pro Democratia (APD) a observat alegerile partiale din Colegiul 19, Circumscriptia nr. 42 – Municipiul Bucuresti, care au avut loc duminica, 25 aprilie 2010. Votul a fost caracterizat prin absenteism, nefiind un scrutin lipsit de incidente. Alegerile au fost destinate ocuparii pozitiei de membru in Camera Deputatilor si reprezentant al cetatenilor din sectorul 4 al Capitalei. In total, au fost amenajate 61 de sectii de votare. Observatorii APD au semnalat cazuri de suspiciuni de fraudare a alegerilor si, in contextul unui numar redus de votanti, cazurile semnalate sunt semnificative.
Citeste comunicatul...

22 aprilie 2010

Cum vad romanii Europa sociala?
Dreptul de rezidenta in orice stat membru al Uniunii Europene (UE) si implicit dreptul de a circula liber pe teritoriul UE, dreptul de a studia si de a lucra liber in statele membre ale UE sunt cateva dintre dispozitiile legale care-i fac pe romani sa se simta cetateni europeni.
Citeste comunicatul...

15 aprilie 2010

Asociatia Pro Democratia recruteaza observatori
Asociatia Pro Democratia (APD) recruteaza voluntari pentru observarea alegerilor partiale din Colegiul 19, Circumscriptia nr. 42 – Municipiul Bucuresti, care vor avea loc duminica, 25 aprilie 2010. Alegerile sunt destinate ocuparii pozitiei de membru in Camera Deputatilor si reprezentant al cetatenilor din sectorul 4 al Capitalei.
Citeste comunicatul...

31 martie 2010

Tinerii declara razboi coruptiei
Asociatia Pro Democratia (APD) are deosebita placere sa va invite la conferinta de lansare a unui nou proiect de constientizare a cetatenilor privind lupta impotriva coruptiei, intitulat „Tinerii impotriva coruptiei”. Evenimentul va avea loc pe data de 31 martie 2010, incepand cu orele 11.00, la sediul APD, Bd. Maresal Alexandru Averescu, nr. 17, Pavilion F, etaj 3, Sector 1, Bucuresti.
Citeste comunicatul...

26 martie 2010

Reforma constitutionala aflata in dezbatere
Asociatia Pro Democratia (APD) organizeaza luni, 29 martie 2010, dezbaterea cu tema "In cautarea consensului. Reforma institutiilor intre marketing electoral, inginerie constitutionala si dezbatere publica", incepand cu orele 16.00, la Palatul Parlamentului, intrarea A1, Calea 13 Septembrie, sala Avram Iancu.
Citeste comunicatul...

17 martie 2010

Europa, asa cum este vazuta de catre cetateni
Uniunea Europeana s-a fondat pe valorile respectarii demnitatii umane, a libertatii, democratiei, egalitatii si, totusi, saracia, discriminarea, excluderea sociala, inegalitatile la locul de munca, disparitatile din sistemul medical sunt inca parte din viata de zi cu zi a multor cetateni europeni.
Citeste comunicatul...

8 martie 2010

Justitia nu se face in strada!
Asociatia Pro Democratia (APD) reafirma aplicarea prezumtiei de nevinovatie in cadrul anchetei penale in care primarul Antonie Solomon este acuzat, considerand ca se respecta un principiu esential al functionarii statutului de drept. In acelasi timp, avand in vedere situatia creata in orasul Craiova, APD sustine ca orice forma de presiune asupra justitiei reprezinta un rezultat al politizarii functionarilor publici.
Citeste comunicatul...

4 martie 2010

Degradarea democratiei in orasul Craiova
Asociatia Pro Democratia - Club Craiova (APD Craiova) isi exprima ingrijorarea fata de actiunile de strada initiate si organizate de functionari publici din cadrul Primariei Craiova, ca expresie a unei asa-zise "solidaritati" cu primarul Antonie Solomon, aflat in arest preventive pentru 29 de zile, sub acuzatia de luare de mita in forma continuata, fals intelectual si uz de fals.
Citeste comunicatul...

2 martie 2010

Nu ingropati crimele comunismului!
Coalitia pentru Statul de Drept (formata din Asociatia Pro Democratia, Active Watch - Agentia pentru Monitorizarea Presei, Transparency International Romania si Centrul de Resurse Juridice) isi exprima indignarea fata de schimbarea obiectivelor initiale ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCM), folosind prilejul transformarii acestuia in Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).
Citeste comunicatul...
Scrisoare deschisa

9 februarie 2010

Vigilenta civica la alegerile din Ucraina
Procesul electoral din Ucraina s-a aflat, in mod constant, sub supravegherea mai multor misiuni de observare internationale. Una dintre acestea a fost misiunea ENEMO (The European Network of Election Monitoring Organizations), singura intreprinsa de catre organizatii neguvernamentale, printre care se numara si Asociatia Pro Democratia (APD). Desi, fata de organizarea scrutinelor din 2004 si 2007, s-a inregistrat un real progres si de aceasta data au fost semnalate neregularitati.
Citeste comunicatul...

1 februarie 2010

Alegerile ucrainene sub lupa societatii civile europene
Asociatia Pro Democratia (APD) implementeaza, in prezent, proiectul de observare a alegerilor prezidentiale din Ucraina prin misiunea ENEMO (The European Network of Election Monitoring Organizations). Misiunea a inclus un numar de 11 observatori pe termen lung, care au monitorizat intreaga perioada a campaniei, si 450 de observatori pe termen scurt, prezenti in Ucraina in cele doua zile de vot: 17 ianuarie si respectiv 7 februarie. Atasate acestui comunicat, gasiti raportul preliminar privind campania si cel privind ziua primului tur de scrutin.
Citeste comunicatul...
ENEMO Election Day Findings

21 ianuarie 2010

Practici europene pentru alesii locali
Asociatia Pro Democratia (APD) va invita luni, 25 ianuarie 2010, la sesiunea de lansare a ghidului "Practici europene pentru administratia publica romaneasca". Evenimentul va avea loc incepand cu orele 11.00, la sediul Uzinexport, sala Jade, din Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 8, Bucuresti.
Citeste comunicatul...