Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Presa » Arhiva English version
 
Comunicate de presa

Arhiva

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

Arhiva

2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013

9 decembrie 2012

Proceduri neclare privind desfasurarea procesului electoral
Pana la ora 10.00, Asociatia Pro Democratia (APD) a inregistrat peste 200 de sesizari si solicitari de informatii provenite din partea cetatenilor, a observatorilor acreditati de organizatie, dar si din partea reprezentantilor competitorilor electorali, prin intermediul serviciului gratuit TelVerde 0800 070 100 si prin site-ul www.alegericorecte.ro.
Citeste comunicatul...

9 decembrie 2012

Votare cu incurcaturi si impostori
Pana la ora 16:00, Asociatia Pro Democratia (APD) a primit peste 500 de sesizari si intrebari privind procesul electoral pe pagina www.alegericorecte.ro si prin serviciul gratuit TelVerde 0800 070 100.
Citeste comunicatul...

9 decembrie 2012

La alegeri noi, nereguli vechi
Asociatia Pro Democratia (APD) a inregistrat un numar de peste 600 de sesizari, primite prin intermediului TelVerde 0800 070 100 si pe pagina www.alegericorecte.ro. Acestea au evidentiat inconsistenta in cadrul legislativ si in practica administrativa, dar si deficiente vizibile legate de gradul de informare a cetatenilor cu privire la procesul electoral si rolul institutiilor publice.
Citeste comunicatul...

9 noiembrie 2012

Administrarea proceselor electorale, intre realitate si bune practici

Asociatia Pro Democratia† (APD) va organiza luni, 12 noiembrie 2012, intre orele 9.30 si 12.00, la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brancusi dezbaterea “Administrarea proceselor electorale: realitate si bune practici”.


Citeste comunicatul...

7 noiembrie 2012

Alege constient la parlamentare
Asociatia Pro Democratia (APD) si Fundatia Friedrich Ebert (FES) dau startul unei serii de seminarii de educatie electorala adresate cetatenilor, urmate de dezbateri publice in colegii uninominale din circumscriptiile Bihor, Braila, Craiova, Prahova, in perioada 10 noiembrie - 8 decembrie 2012. Primul seminar se va desfasura in Comuna Drajna, Judetul Prahova, sambata, 10 noiembrie.
Citeste comunicatul...

23 octombrie 2012

Alegerile generale din 9 decembrie 2012, un nou test pentru democratia romaneasca
Asociatia Pro Democratia va monitoriza organizarea si desfasurarea procesului electoral pentru parlamentare
Asociatia Pro Democratia, organizatie neguvernamentala cu peste 20 de ani de experienta Ón domeniul electoral, va monitoriza campania electorala si va observa procesul de organizare si desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul Romaniei din 9 decembrie 2012.
Citeste comunicatul...

9 august 2012

Scrisoare catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR)
Stimate Domnule Presedinte al Curtii Constitutionale,
In urma desfasurarii referendumului national din data de 29 iulie 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) se afla in fata unei decizii extrem de importante pentru statul de drept si democratia din Romania, de aceea va solicitam dumneavoastra si celorlalti judecatori ai Curtii sa transmiteti un semnal de corectitudine si coerenta.
Citeste comunicatul...

30 iulie 2012

Observarea referendumului, calcule finale
Pe parcursul zilelor de sambata si duminica, Asociatia Pro Democratia (APD) a inregistrat un numar de peste 700 de sesizari, primite prin intermediului TelVerde 0800 070 100 si pe pagina www.alegericorecte.ro.
Ca bilant, APD a intocmit un numar de sase sesizari catre Biroul Electoral Central, precum si numeroase sesizari scrise si verbale la birourile electorale de circumscriptie judeteana si catre Politie. De asemenea, APD a inaintat si doua plangeri penale, la Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Citeste comunicatul...

29 iulie 2012

Referendumul, la primele ore ale diminetii
Pana la ora 11.00, Asociatia Pro Democratia (APD) a inregistrat un numar de peste 100 de sesizari si solicitari de informatii provenite din partea cetatenilor, a observatorilor acreditati din partea organizatiei, dar si din partea reprezentantilor partidelor politice in sectiile de vot.
Citeste comunicatul...

29 iulie 2012

Referendumul, situatia sesizarilor la ora 15.00
Asociatia Pro Democratia (APD) a fost instiintata de catre mai multi cetateni ca se efectueaza un sondaj de opinie in numele organizatiei noastre. Numarul de telefon de la care au fost sunati cetatenii si care a fost semnalat si pe platforma www.alegericorecte.ro este 0741.745.283. APD isi exprima ingrijorarea fata de aceste incidente, cu atat mai mult cu cat am primit si numeroase sesizari referitoare la diferite asociatii sau persoane care indruma cetatenii sa voteze sau sa nu isi exprime optiunea in ziua votului. APD nu se implica in influentarea procesului de votare, nu face sondaje de opinie, ci doar observa procesul de vot la referendum. Ii indrumam pe cei contactati in numele asociatiei sa ne informeze cu privire la apelurile primite.
Citeste comunicatul...

25 iulie 2012

Prin transparenta catre un referendum corect
Recent, a fost lansata ideea dotarii sectiilor de vot cu camere video, idee care pana in prezent nu a fost respinsa de catre niciun partid politic, insa in conditiile lipsei de fonduri si de timp pentru implementare, propunerea nu s-a materializat intr-o masura concreta. In acest context, Asociatia Pro Democratia Bucuresti supune atentiei urmatoarele aspecte
Citeste comunicatul...

17 iulie 2012

Sustinem implicarea cetatenilor in asigurarea unui referendum corect
Asociatia Pro Democratia, organizatie neguvernamentala cu o experienta mai mare de 20 de ani in observarea si monitorizarea proceselor electorale din Romania se va implica in asigurarea corectitudinii desfasurarii referendumului pentru demiterea presedintelui, ce va avea loc pe data de 29 iulie 2012.
Citeste comunicatul...

5 iulie 2012

Puneti democratia pe primul plan!
Apel la ratiune politica

Constatand radicalizarea endemicei crize politice romanesti pana la punctul in care a luat forma unei autentice crize a regimului politic;
Citeste comunicatul...

11 iunie 2012

Alegerile locale 2012: un test pentru capacitatea democratiei locale de a se adapta cerintelor societatii sau un vot sanctiune?
In vederea unui proces electoral corect si responsabil, Asociatia Pro Democratia (APD) a monitorizat desfasurarea procesului electoral, atat in perioada de precampanie, cat si in ziua votului din data de 10 iunie 2012.
Citeste comunicatul...

10 iunie 2012

Primele fraude si nereguli la alegerile locale
Pentru a asigura corectitudinea si transparenta procesului electoral, peste 2000 de observatori acreditati de catre Asociatiei Pro Democratia (APD) sunt la ora actuala in sectiile de votare din toata tara, la care se adauga echipele mobile care intervin in situatiile care nu sunt solutionate in urma sesizarilor depuse.
Citeste comunicatul...

10 iunie 2012

Asociatia Pro Democratia: Actualizarea rezultatelor observarii procesului electoral - ora 17.00
Campania Asociatiei Pro Democratia (APD) de observare a procesului electoral continua. Astfel, pana la ora 17.00, au fost inregistrate peste 160 de sesizari din partea observatorilor si din partea cetatenilor, la care se adauga cazurile inregistrate pe platforma on-line www.alegericorecte.ro si solicitarile de informatii pe teme electorale.
Citeste comunicatul...

8 iunie 2012

Asociatia Pro Democratia sustine un proces electoral corect si responsabil
Pentru a asigura transparenta si corectitudinea procesului electoral, Asociatia Pro Democratia (APD), ca parte a Coalitiei 2012 pentru Alegeri Corecte pune la dispozitia cetatenilor, pe 10 iunie 2012, numarul de telefon cu acces gratuit 0800 070 100 pentru sesizarea oricarui tip de neregula sau frauda, precum si pentru obtinerea de informatii privind ziua votului. Linia telefonica gratuita va fi disponibila intre orele 06:00 si 21:00, numarul putand fi accesat din retelele Romtelecom, Orange si Vodafone.
Citeste comunicatul...

30 mai 2012

Alege constient - Alegeri locale 2012
Asociatia Pro Democratia (APD) si Fundatia Friedrich Ebert (FES) organizeaza in perioada 31 mai - 3 iunie dezbateri electorale publice la care sunt invitati candidatii la functiile de consilier local si primar, pentru a discuta cu cetatenii din comunitatile in care vor avea lor intalnirile.
Citeste comunicatul...

17 mai 2012

Reforma electorala intre recomandarile internationale si imperativul politic
Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte organizeaza joi, 17 mai 2012, incepand cu orele 14.00 dezbaterea "Votul este totul? Reforma electorala intre recomandarile internationale si imperativul politic". Evenimentul va avea loc in sala Jade, Centrul de Conferinte Uzinexport, situat in Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 8, bloc H3, Bucuresti, Sector 1.
Citeste comunicatul...

11 mai 2012

Comunicat: In apararea democratiei - Cerem impiedicarea adoptarii sistemului majoritar cu un tur ("uninominalul pur")
Am luat act cu surprindere si ingrijorare de adoptarea, de catre Senatul Romaniei, a propunerii legislative initiate de parlamentarii PSD si PNL privind introducerea sistemului de vot majoritar uninominal intr-un singur tur pentru alegerile parlamentare din acest an. Situatia este cu atat mai grava cu cat acest lucru s-a produs in lipsa unei dezbateri publice argumentate, imperios necesara atunci cand in discutie se afla un element esential pentru democratie si care ii priveste pe alegatori cel putin in aceeasi masura in care ii priveste pe alesi: sistemul electoral.
Citeste comunicatul...

10 mai 2012

Una vorbim, alta fumam
Luand act cu ingrijorare de aprobarea rapida in Senatul Romaniei, in absenta oricarei consultari cu partenerii sociali si cu societatea civila, a proiectului de lege privind alegerea Parlamentului printr-un scrutin majoritar intr-un tur, Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima consternarea si cere Guvernului si partidelor politice sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia si sa accepte sa aplice bunele practici in materie electorala, renuntand la adoptarea, cu doar sase luni inaintea alegerilor parlamentare, a modificarii radicale, intr-un sens profund nedemocratic, a sistemului electoral.
Citeste comunicatul...

24 aprilie 2012

Proprietatea nu este un privilegiu, ci un drept constitutional
Organizatiile neguvernamentale semnatare considera ca proiectul de lege initiat de catre Guvern privind acordarea de despagubiri cetatenilor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv este unul care produce inegalitati profunde si lezeaza drepturi prevazute in Constitutia Romaniei.
Citeste comunicatul...

23 aprilie 2012

Alegeri Corecte 2.0
Urmand principii neconforme standardelor locale si internationale, competitorii electorali au inceput campania electorala, chiar daca legea nu le permite inca sa isi expuna platformele si principiile de guvernare. De asemenea, autoritatile publice atat cele locale, cat si cele centrale utilizeaza fonduri din bugetele publice pentru promovarea electorala, fapt atat imoral, cat si interzis prin lege. Consideram din experientele electorale anterioare ca in perioada urmatoare practicile de acest fel vor creste cantitativ, afectand calitatea si performantele procesului de vot.
Citeste comunicatul...

18 aprilie 2012

In ce conditii poate fi legitim votul obligatoriu?
Recent, Senatul Romaniei a adoptat tacit o lege care prevede posibilitatea de a sanctiona cetatenii care absenteaza de la vot. Drept prima masura, legea prevede amenzi in cuantum de 1000 de lei. A doua abatere este urmata de taierea indemnizatiilor si ajutoarelor acordate de stat, pentru ca in final, la a treia abatere, persoana care nu isi exercita dreptul de vot sa fie stearsa din listele electorale.
Citeste comunicatul...

10 aprilie 2012

Principalele concluzii ale dezbaterii Rolul antreprenorului in democratie
Cum poate demara un tanar o afacere? Care este rolul sistemului bancar si, mai ales, care este rolul diferitelor institutii ale statului? Cum este sustinut mediul de afaceri din Romania? - acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care participantilor li s-a oferit un raspuns in cadrul dezbaterii intitulata "Rolul antreprenorului in democratie".
Citeste comunicatul...

22 martie 2012

Despre laicitate si democratie
Asociatia Pro Democratia (APD) si Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), cu sprijinul Ambasadei Republicii Franceze la Bucuresti vor organiza vineri, 23 martie 2012, seminarul international "Spatiul public si laicitatea in Europa si Romania la inceputul secolului al XXI-a". Evenimentul se va desfasura la sediul SNSPA din strada Povernei, nr. 8, sector 1, Bucuresti, la sala 12, incepand de la ora 9.30.
Citeste comunicatul...

8 martie 2012

Politia Romana sau Politia Politica?
Actiuni specifice politiei politice impotriva unui cunoscut activist civic
Organizatiile semnatare condamna practicile de intimidare ale Inspectoratului de Politie al Judetului Arges impotriva lui Mihai Bumbes, presedintele Asociatiei Miscarea Civica Militia Spirituala, cunoscut pentru implicarea sa in diverse actiuni civice in ultimii ani. Cerem Politiei Romane sa sisteze de indata atare practici, iar Parlamentului Romaniei sa investigheze legalitatea si oportunitatea acestor actiuni care tin de arsenalul politiei politice.
Citeste comunicatul...

20 februarie 2012

Asociatia Pro Democratia Club Bucuresti da startul proiectelor de stimulare a participarii civice pentru tinerii cu dizabilitati de vedere si auz
In perioada 01 februarie - 31 august 2012, APD Bucuresti va desfasura un amplu proiect de stimulare a participarii civice locale a tinerilor cu deficiente de vedere si auz, care se va baza pe evaluarea prealabila corecta a nevoilor lor vis-a-vis de comunitate.
Citeste comunicatul...

16 februarie 2012

4 motive pentru care ACTA ridica semnul intrebarii
APD Bucuresti a analizat principalele elemente care pun la indoiala legitimitatea, legalitatea si oportunitatea ratificarii Acordului comercial de combatere a contrafacerii (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA), pe care Guvernul Romaniei l-a semnat de principiu. Sintetizam principalele puncte luate in discutie in cadrul Asociatiei noastre
Citeste comunicatul...

16 februarie 2012

Clarificari despre un presupus sondaj de opinie realizat de Asociatia Pro Democratia
In decursul ultimei saptamani, Asociatia Pro Democratia (APD) a fost sesizata din mai multe surse asupra faptului ca numele sau este folosit, in mod fals pentru a legitima un sondaj de opinie care masoara intentia de vot.
Citeste comunicatul...

2 februarie 2012

Organizatiile neguvernamentale cer partidelor sa demonstreze vointa politica pentru restaurarea democratiei
Organizatiile semnatare isi reafirma solicitarea, adresata intregii clase politice, de a lua in considerare cu maxima responsabilitate protestele manifestantilor din Bucuresti si din zeci de orase din tara si strainatate. Revendicarile acestora sunt semnele extreme ale unor grave disfunctii ale sistemului democratic de care se face responsabila intreaga clasa politica, fapt clamat explicit de participantii la manifestatii.
Citeste comunicatul...

30 ianuarie 2012

Scrisoare deschisa catre Televiziunea Romana
Asociatia Pro Democratia Bucuresti a constatat ca in data de 26.01.2012, Televiziunea Romana a organizat o dezbatere televizata pe marginea pozitiei societatii civile in contextul actual, conturat de manifestatiile civice din Piata Universitatii si din tara, dezbatere difuzata in cadrul emisiunii "Judeca tu".
Citeste comunicatul...

25 ianuarie 2012

Mesajul si revendicarile ONG-urilor catre partidele politice
Organizatiile societatii civile cer intregii clase politice sa ia in considerare cu maxima responsabilitate principalele revendicari ale manifestantilor din Bucuresti si din zeci de orase din tara si strainatate: demisia Presedintelui Romaniei, a Guvernului si alegeri anticipate necomasate.
Citeste comunicatul...
Revendicari formulate de organizatii ale societatii civile - ianuarie 2012

25 ianuarie 2012

Referitor la decizia Curtii Constitutionale cu privire la Legea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare
Asociatia Pro Democratia - Club Bucuresti a luat act de decizia Curtii Constitutionale cu privire la Legea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare. Aceasta decizie vine in intampinarea pozitiei APD, din care amintim cele mai importante puncte
Citeste comunicatul...

24 ianuarie 2012

Experiment: comasarea alegerilor, imposibila tehnic pentru alegatori
Asociatia Pro Democratia a experimentat astazi, in parteneriat cu DeCe News modul in care problemele de ordin administrativ si tehnic, sesizate public institutiilor responsabile in multiple randuri vor afecta procesul electoral. Astfel, trecand peste problemele legate de legitimitatea votului, relevanta campaniei electorale in contextul in care acesta se va desfasura pentru un numar de sase tipuri de candidati, lipsa de legitimitate democratica a noilor mecanisme electorale consideram ca una dintre cele mai importante disfunctionalitati care vor afecta sistemul electoral prin comasarea alegerilor este legata de ziua votului, de numarul crescut de buletine de vot si de calitatea materialelor din sectia de votare. Scopul acestui experiment a fost evidentierea unor erori tehnice semnificative care pot periclita sistemul de vot si deci procedurile democratice, precum si aducerea acestora in atentia Curtii Constitutionale.
Citeste comunicatul...

23 ianuarie 2012

Transformati Piata Universitatii in agora!
Asociatia Pro Democratia (APD) solicita Primarului General Sorin Oprescu si Consiliului General al Municipiului Bucuresti sustinerea pentru conferirea statutului de agora Pietei Universitatii. Luand in calcul faptul ca zona Universitatii de Urbanism si Arhitectura si a Teatrului National a reprezentat incepand cu 21 decembrie 1989 punctul central al coagularii miscarilor civice si al libertatii de exprimare, solicitam sustinerea initiativelor democratice prin amenajarea in consecinta a spatiului public. Astfel, propunem supunerea spre dezbaterea Consiliului General a unui proiect de hotarare care sa sustina exprimarea libera si neingradita a ideilor si credintelor civice, organizarea de evenimente si dezbateri necenzurate si sa sustina dezvoltarea libera a spiritul critic prin orice mijloace democratice.
Citeste comunicatul...
Solicitare catre Primaria Municipiului Bucuresti

21 ianuarie 2012

TVR trebuie sa redevina un adevarat serviciu public de televiziune
In contextul actual conturat de manifestatiile civice din Piata Universitatii si din tara, Asociatia Pro Democratia Club Bucuresti constata ca unul dintre mesajele transmise de cetatenii care protesteaza se inscrie in tema depolitizarii Televiziunii publice, o preocupare frecventa pentru societatea civila si ocazional, invocata si de partidele politice.
Citeste comunicatul...

18 ianuarie 2012

Noi, VIERMII - inepti, inculti si ciumpalaci - PROTESTAM!
In atentia domnului Teodor Baconschi,
Acest comunicat reprezinta raspunsul organizatiilor semnatare la invitatia la consultari adresata de Partidul Democrat Liberal prin intermediul dlui Baconschi. Organizatiile semnatare sunt alaturi de protestatarii din Piata Universitatii si resping propunerea de a lua parte la mascarada de dialog social propusa de trimisul principalului partid de guvernamant, Prim Vicepresedintele PDL, Teodor Baconschi.
Citeste comunicatul...

16 ianuarie 2012

Dialog pentru statul de drept romanesc
Asociatia Pro Democratia (APD) sustine necesitatea stabilirii unui dialog deschis de catre autoritatile publice cu protestatarii, isi manifesta ingrijorarea in legatura cu actele de violenta si recomanda utilizarea unor mijloace de exprimare pasnice. De asemenea, consideram ca protestul este una dintre formele fundamentale de exprimare a principiilor si valorilor democratice de catre cetateni, care nu ar trebui cenzurata de catre stat.
Citeste comunicatul...