Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Presa » Comunicate de presa » 21 iunie 2010 English version
 
Comunicate de presa

Arhiva

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

21 iunie 2010

Repere si contributii pentru asigurarea eticii si integritatii in administratia publica

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia (APD) organizeaza miercuri 23.06.2010, intre orele 9.30 - 15.00 la Hotelul Royal din B-dul Mircea Voda nr. 28, Sector 3 (sala Mircea Voda), masa rotunda cu tema "Repere si contributii pentru asigurarea eticii si integritatii in administratia publica".

Participantii, specialisti din administratia publica centrala si locala (ANFP, ministere, agentii guvernamentale, primarii, servicii publice deconcentrate), consilieri de etica din diferite autoritati si institutii ale administratiei publice, reprezentanti ai societatii civile vor dezbate relevanta activitatii consilierilor de etica si rolul acestora in prevenirea coruptiei si in asigurarea integritatii in administratia publica.

Pe parcursul a 14 luni (aprilie 2009 iunie 2010), Centrul de Resurse Juridice si Asociatia Pro Democratia au analizat modul de punere in practica a legislatiei referitoare la activitatea personalului cu atributii de consiliere etica si de monitorizare a respectarii normelor de conduita a functionarilor publici.

Conform Legii 7/ 2004 privind Codul de conduita a functionarilor publici, completata prin Legea 50/ 2007, la nivelul fiecarei institutii si autoritati publice este desemnat un functionar public, de regula din cadrul departamentului de resurse umane, pentru a acorda consiliere etica si pentru a monitoriza respectarea normelor de conduita de catre functionarii publici din institutie.

Analiza realizata a reflectat o serie de deficiente in implementarea legislatiei mentionate si un rol mai degraba reactiv decat proactiv al consilierilor de etica, determinat in cea mai mare parte de lipsa unui suport adecvat acordat consilierilor de etica pentru asumarea responsabilitatilor prevazute de normele legale.

Pentru a veni in sprijinul masurilor menite sa contribuie la cresterea eticii si integritatii in administratia publica, Centrul de Resurse Juridice a realizat in acesta perioada cursuri de formare pentru consilierii de etica si a publicat un ghid practic, util ca instrument de lucru atat pentru consilierii de etica precum si pentru alti functionari din administratia publica.

Prin toate aceste demersuri, Centrul de Resurse Juridice doreste sa atraga atentia autoritatilor centrale si locale asupra importantei rolului consilierilor de etica, in contextul prevenirii coruptiei si intaririi capacitatii autoritatilor si institutiilor publice de a raspunde cerintelor de etica si integritate in administratia publica.

Masa rotunda este organizata in cadrul proiectului "Consilierul de etica - Echilibru si Integritate in administratia publica", derulat de Centrul de Resurse Juridice in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia in perioada aprilie 2009 - iunie 2010 si finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

Persoane de contact:

    Ema-Elza Seclaman - Manager Proiect, Tel: 021/212.05.20, mobil: 0728.033.469, E-mail: ema@crj.ro
    Sorina Buzatu - PR manager, Tel: 021/212.05.20, E-mail: sorina@crj.ro

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE), accesati: http://www.eeagrants.org