Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Presa » Comunicate de presa » 14 februarie 2005 English version
 
Comunicate de presa

Arhiva

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

14 februarie 2005

Integritate in administratia publica locala

Conferinta pe tema "Integritatea in administratia publica locala", care a avut loc la Sinaia intre 11-12 februarie 2005, constituie incheierea unei etape importante a proiectului "Imbunatatirea integritatii in administratia publica locala", desfasurat de fundatia romano-olandeza transFORMA impreuna cu Asociatia Pro Democratia incepand cu martie 2004. Proiectul, finantat prin programul MATRA al Ministerului Afacerilor Externe al Olandei, presupune implicarea a 12 orase din Romania prin constituirea unor grupuri de integritate locala (GIL) si dezvoltarea unor strategii de integritate care urmeaza a fi puse pe agenda consiliilor locale, pentru a fi dezbatute si adoptate.

Conferinta puncteaza momentul final al procesului de lucru in care grupurile locale de integritate din cele 12 orase (Arad, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Dragasani, Mangalia, Onesti, Ramnicu Valcea, Sibiu, Timisoara si Turda) au intocmit strategii de integritate pe una sau mai multe dintre problemele considerate a fi de maxima importanta in comunitatea lor.

La conferinta au participat primari, vice-primari, consilieri locali, membri ai grupurilor de integritate locala din toate cele 12 orase implicate in proiect, precum si primarul orasului-gazda Sinaia si al municipiului Ploiesti. O serie de vorbitori au fost rugati sa raspunda foarte scurt la cate o intrebare provocatoare pe tema integritatii in administratia publica locala. Acestia au fost: Onno Simons (Insarcinat cu Afaceri, Adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti), Nienke Trooster (Adjuncta sefului Misiunii Ambasadei Olandei la Bucuresti), Liviu Radu (Secretar de Stat pentru Reforma in Administratia Publica, Ministerul Administratiei si Internelor), Emil Calota (Presedintele Federatiei Autoritatilor Locale din Romania), J.M. Staatsen (primarul orasului Den Helder, Olanda), Alexandru Lazescu (Transparency International, Romania), Henk van de Graaf (expert transFORMA), Alfred Bulai (sociolog), Brede Kristensen (director executiv, transFORMA, sociolog). Au mai luat parte la discutii reprezentanti ai unor institutii romanesti si internationale ce dezvolta activitati legate de administratia publica locala.

Concluziile celor doua zile de conferinta, al carei nucleu principal a fost constituit, pe langa discursul invitatilor, de ample discutii pe marginea subiectelor prezentate si a propriilor dileme de integritate, se pot rezuma prin urmatoarea sintagma: problema integritatii a devenit un subiect de interes national, personalul din primarii si din consiliile locale fiind extrem de constient de importanta actiunilor desfasurate in acest sens. In primul rand, in toate cele 12 orase exista sustinere atat din partea administratiei publice locale, cat si din partea societatii civile, actiunea lor conjugata reflectandu-se in constituirea grupurilor de integritate locala. In al doilea rand, primarii, vice-primarii si consilierii locali invitati au adus un aport semnificativ la discutii, nuantand subiectul general prin prezentarea unor cazuri particulare. In al treilea rand,s-ar putea spune ca, desi toate municipalitatile lupta cu probleme serioase legate de integritate, acesta este un subiect de maxima importanta pe agenda locala. D-l Onno Simons si d-na Nienke Trooster au subliniat importanta acestui fapt, primind un raspuns pertinent din partea d-lor Liviu Radu si Emil Calota, care au inaintat cateva propuneri de solutii.

Punctul central al prezentarilor expertilor in domeniu, d-nii J.M Staatsen, A. Lazescu, A. Bulai, H. van de Graaf, B. Kristensen, a constat in sublinierea faptului ca problema integritatii trebuie abordata pas cu pas, si nu intr-un mod global, ca scopul final nu poate fi atins decat prin parcurgerea unor obiective partiale. Expertii au adus o contributie esentiala pe de o parte prin sugestiile lor, iar pe de alta parte prin avertismentul pe care l-au exprimat: procesul de consolidare a integritatii este un proces de lunga durata, el trebuind sa fie sustinut si dupa incheierea prezentului proiect. Imbunatatirea integritatii nu presupune doar faptul de a aplica anumite instrumente, pe care d-l Brede Kristensen, director executiv transFORMA, le-a prezentat pe larg, ci ea presupune in primul rand o schimbare generala a mentalitatii (facand apel la norme, principii, valori). Schimbarea mentalitatii priveste nu doar functionarii publici, ci publicul in ansamblul sau, cetatenii Romaniei in totalitate. Aceasta ar trebui sa fie baza oricarui proiect, avand ca subiect imbunatatirea integritatii la nivel central sau local.

Proiectul Imbunatatirea integritatii administratiei publice locale este desfasurat de fundatia transFORMA si Asociatia Pro Democratia (APD), fiind coordonat in cele 12 localitati implicate de Cluburile APD.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Andreea Sorescu, Coordonator relatii publice, APD
Tel.: 327 77 36, 327 77 57
Mobil: 0723 152 493, 0744 688 163
E-mail: andreea.sorescu@apd.ro