Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Presa » Comunicate de presa » 30 ianuarie 2012 English version
 
Comunicate de presa

Arhiva

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

30 ianuarie 2012

Scrisoare deschisa catre Televiziunea Romana

Domnului Alexandru Lazescu, Presedinte SRTV
Consiliului de Administratie al SRTV
Comisiei de Etica si Arbitraj a TVR

Asociatia Pro Democratia Bucuresti a constatat ca in data de 26.01.2012, Televiziunea Romana a organizat o dezbatere televizata pe marginea pozitiei societatii civile in contextul actual, conturat de manifestatiile civice din Piata Universitatii si din tara, dezbatere difuzata in cadrul emisiunii "Judeca tu".

Desi nu s-a definit bine ce inseamna termenul "societate civila", doamna Rodica Culcer, moderator al emisiunii, a constatat retoric ca "pana la urma, societatea asta civila e o minoritate, ne batem capul atat cu ea", cu referire directa la organizatiile societatii civile care s-au solidarizat cu protestele cetatenilor din tara si din Piata Universitatii, care au respins invitatiile la dialog social emise de domnul Teodor Baconshi, respectiv de USL. In acelasi timp, in platoul emisiunii au fost invitati reprezentanti exclusiv ai organizatiilor societatii civile care nu au semnat declaratia publica privind propriile propuneri, recomandari si revendicari publicate la data de 25.01.2012. In cadrul emisiunii a fost evaluata atitudinea ONG-urilor care au exprimat public un punct de vedere fata de invitatia la dialog a USL, alaturi de reprezentanti ai unor oganizatii nonguvernamentale care nu au semnat aceste luari de pozitie comune. Consideram ca era important pentru telespectatorii TVR sa afle chiar de la reprezentantii organizatiilor semnatare daca au de gand sau nu sa raspunda invitatiei la dialog a USL si din ce motiv.

In cadrul emisiunii, au fost discutate aspecte de fond din cadrul "Pactului cu societatea civila" propus de USL, cum ar fi oportunitatea finantarii organizatiilor nonguvernamentale din fonduri publice. Pe marginea acestui subiect, au fost speculate puncte de vedere care au trecut drept puncte de vedere ale organizatiilor societatii civile fara sa se fi acordat atentie punctului de vedere emis oficial de acestea, cu doar o zi inaintea emisiunii.

Totodata, in cadrul emisiunii au fost discutate exclusiv solicitarile si propunerile facute de partidele politice, desi tema era rezervata societatii civile, cu atat mai mult cu cat solicitarile organizatiilor societatii civile au fost amplu difuzate in ultimele zile.

In plus, consideram cel putin nepotrivita pozitia de moderator a doamnei Rodica Culcer in cadrul acestei dezbateri, avand in vedere ca este parte interesata in societatea civila (data fiind apartenta dansei la mai multe organizatii ale societatii civile, cum ar fi Grupul pentru Dialog Social - organizatie care nu s-a exprimat public in privinta protestelor civice din ultima perioada).

Deoarece au fost pronuntate si apoi evaluate puncte de vedere fara a fi prezentate celor la care s-a facut referire, consideram regretabil ca regulile dezbaterii nu au fost asigurate de o institutie cu vasta experienta in ceea ce priveste informarea si dezbaterea publica.

In data de 21.01.2012, APD a emis public un punct de vedere in care aduceam la cunostinta conducerii TVR ca printre mesajele transmise de cetatenii care protesteaza in Piata Universitatii si in tara se inscrie si tema depolitizarii Televiziunii publice. In aceasta logica ne exprimam ingrijorarea fata de inmultirea actelor de autocenzura si inhibare a exprimarii editoriale neingradite din partea multor jurnalisti ai televiziunii publice, fapt ce aduce dupa sine decredibilizarea acestei institutii publice. In acelasi document, asociatia noastra, alaturi de celelalte organizatii semnatare, solicita conducerii TVR clarificarea unor aspecte tot mai invocate in opinia publica la adresa institutiei: suspiciuni grave la adresa managementului editorial al Directiei Emisiuni Informative si Sport legate de deontologie, impartialitate, competitie interna si promovarea profesionistilor, suspiciuni legate de incompatibilitati la statutul de jurnalist TVR al directorului de stiri Rodica Culcer, printre care si cele privind colaborarea cu politia politica din perioada comunista. Pana la aceasta data, asociatia noastra nu a primit un raspuns din partea Televiziunii publice la pozitia exprimata.

Subsecvent, ne-a fost adus la cunostinta de catre voluntarii nostri si noi am constat ca directorul de stiri al TVR, totodata realizator de emisiuni si membru al societatii civile - asadar formator de opinie - face publice si comenteaza imagini pamflet ale unor politicieni, cu trimitere la simboluri naziste, pe pagina individuala (la care accesul este public) din cadrul platformei de socializare Facebook. Aceasta atititudine este regretabila si trebuie sanctionata ca atare.

Fata de cele mentionate, consideram ca impartialitatea editoriala este afectata, ceea ce arata ca suspiciunile publicului legate de politizarea TVR in emisia asigurata de Directia Emisiuni Informative si Sport sunt justificate. De aceea, solicitam conducerii TVR sa analizeze solicitarea noastra in conformitate cu regulamentul intern al Televiziunii publice, care prevede obligatia jurnalistilor de a se comporta conform statutului jurnalistului TVR-decent si neafiliat politic.

Pe acesta cale, amintim ca organizatia noastra apreciaza ca progresul democratic si implicit cel al proceselor politice din societate sunt strans legate de credibilitatea institutiilor sale, iar TVR nu face exceptie de la aceasta. Rolul TVR trebuie sa fie acela de a informa corect publicul si de a media impartial mesajele de la sfera politica la cetateni. Efectul cel mai grav este pierderea increderii cetatenilor fata de institutia publica si perceptia TVR ca un instrument de favorizare a puterii politice.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Viviana Anghel, presedinte APD Bucuresti-Centru Regional de Resurse al APD, la adresa de e-mail viviana.anghel@apd.ro, apd.bucuresti@apd.ro sau la numarul de telefon 0724161953.