Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Despre Noi » Istoric English version
 
Cine suntem

Misiune

Echipa

Afilieri ale Asociatiei Pro Democratia

Finantatori

Istoric

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

In loc de introducere...

Acest scurt istoric nu cuprinde si momentele dificile sau mai putin fericite pe care le-a traversat Asociatia de-a lungul anilor. Pur si simplu consideram ca, in urma trecerii timpului, important este ceea ce se construieste si dureaza. Iar din acest punct de vedere, putem spune ca ne mandrim cu faptul ca exista 31 de cluburi APD in toata tara si ca simtim ca tot ceea ce facem este din ce in ce mai apreciat de catre oamenii politici, functionarii publici, presa si, ceea ce este cel mai important, de catre cetatenii de rand, in special de catre cei care, printr-o metoda sau alta, intra in contact cu noi si chiar participa la activitatile noastre.


Contextul in care a luat fiinta Asociatia Pro Democratia

Pentru cei mai multi dintre romani, 1990 a fost anul in care existenta lor a cunoscut o intorsatura radicala. Regimul in care ei s-au nascut, au crescut, au fost educati, s-au format profesional, a incetat sa mai existe. Chiar daca, imediat dupa 22 decembrie 1989, fiecare dintre noi a continuat sa mearga la acelasi loc de munca sau la aceeasi scoala si sa aiba de-a face cu aceiasi oameni, in viata noastra a aparut ceva cu totul nou si neobisnuit: libertatea de a ne exprima opiniile, de a critica si injura persoanele publice, de a ne da cu parerea despre cum ar trebui gospodarit orasul sau cum ar trebui condusa tara.

Numai ca, 1990 a fost si anul in care ne-am demonstrat noua insine ca nu stim ce sa facem cu libertatea pe care ne-o castigasem. Politica sau, mai degraba, parerile pe care fiecare le avea despre politica, i-a facut pe unii sa-si priveasca prietenii sau chiar rudele apropiate ca pe cei mai rai dusmani. Nu eram invatati sa acceptam faptul ca oamenii cu opinii diferite de ale noastre nu sunt neaparat comunisti, legionari, securisti, vanduti strainilor sau raufacatori.

Bineinteles ca, in acele zile, au existat indivizi care au stiut sa profite de faptul ca nu eram si nu aveam cum sa fim adaptati la noile reguli si, astfel, au aparut acele evenimente care ne-au facut celebri (in sens negativ, din pacate), in intreaga lume si care ne-au ramas in memorie sub denumirile: "28-29 ianuarie", "18 februarie", "20 martie - Targu Mures", "Mineriada din 13-15 iunie".

O serie de oameni care au dovedit luciditate, dar mai ales o mare dorinta de a face ceva pentru ca semenii lor sa renunte la folosirea batei ca principal mijloc de exprimare si sa-si insuseasca regulile dialogului, au inceput sa se adune in grupuri, unele dintre ele devenind, in scurt timp, organizatii in toata regula, asumandu-si misiunea de a construi o societate romaneasca democratica.

Doua dintre aceste grupuri au constituit punctul de plecare al constructiei unei organizatii nationale ce avea sa se numeasca Asociatia Pro Democratia. Este vorba de un grup de intelectuali din Brasov, care dadusera deja un caracter oficial asocierii lor infiintand Grupul de Dialog "Opinia", si de un grup de studenti din Bucuresti. Am fi necinstiti sa nu recunoastem faptul ca membrii acestor doua grupuri nu s-au intalnit intamplator, ci la sugestia unor reprezentanti ai Institutului National Democratic pentru Afaceri Internationale din SUA care, intr-o serie de vizite pe care le-au efectuat in Romania, i-au cunoscut si pe unii si pe ceilalti. Cei care aveau sa devina principalii parteneri straini ai APD in primii ani ai existentei sale au constatat ca acele doua grupuri pe care le cunoscusera isi propuneau, de fapt, acelasi lucru, fapt ce i-a determinat sa le sugereze acestora sa se uneasca si sa incerce sa construiasca o organizatie civica puternica, de intindere nationala.

Pagina urmatoare: Primii ani ai Asociatiei Pro Democratia