Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Publicatii » Democratia pe intelesul tuturor » Transparenta decizionala in administratia publica (2006) English version
 
Ghidul Cetateanului (2005)

Ghidul cetatenului din Fagaras, Miercurea Ciuc, Tandarei, Voluntari (2001)

Parlamentul Romaniei (2000)

Familii Politice (2000)

Monitorizarea modului de aplicare a Legii 544/2001 (2004)

Raportul final al Forumului Constitutional (2003)

Ghidul functionarului din administratia publica locala (2006)

Ghidul Institutiilor Publice Brasovene (2006)

Administratia Publica Locala - instructiuni de utilizare (2006)

Transparenta decizionala in administratia publica (2006)

Transparenta decizionala in Romania anului 2007 - Raport de monitorizare cu privire la aplicarea si respectarea Legii 52/2003 privind transparenta actului decizional la nivelul administratiei publice (2007)

Buna guvernare la romani (2007)

Raport privind liberul acces la informatiile de interes public Ón Romania - analiza comparativa 2003-2007 (2007)

Valori europene in guvernarea locala (2007)

Tacerea ta ne costa!

Scrisoare pentru comunitatea ta (2008)

Buna guvernare la romani - Ghid de bune practici pentru consolidarea bunei guvernari locale (2008)

Spune nu coruptiei! - Ghid informativ pentru tineri despre coruptie

Drumul spre integritate

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

Transparenta decizionala in administratia publica (2006)

Lipsa transparentei decizionale, alaturi de alte carente ale activitatii de reglementare, conduce la increderea scazuta a societatii in forta si importanta actelor normative. Absenta consultarilor face ca normele sa fie frecvent modificate sau inlocuite, lucru ce determina o accentuata instabilitate legislativa si nu ofera siguranta necesara cadrului legal existent in Romania. Aplicarea reala a principiului transparentei ar duce la o mai mare incredere in legi si reglementari, din moment ce ele au fost adoptate cu consultarea celor interesati. Increderea in cadrul legal va avea ca rezultat un mai mare grad de respectare a legii, cu consecinte pozitive asupra dezvoltarii economice si a mentinerii unor relatii de cooperare intre aparatul guvernamental si societate.

Daca esti functionar public, ales local, daca lucrezi pentru o organizatie neguvernamentala sau daca esti un cetatean ca multi altii, ghidul Transparenta decizionala in administratia publica te introduce in ceeea ce inseamna transparenta decizionala si in modul in care aceasta trebuie aplicata la nivelul administratiei publice din Romania. Daca lucrezi pentru o organizatie neguvernamentala sau de afaceri sau daca esti simplu cetatean, ghidul te pregateste sa influentezi deciziile si politicile care se iau in numele tau si care te afecteaza. Daca esti functionar public sau ales, ghidul te ajuta sa organizezi cadrul institutional si procedural, astfel incat sa incurajezi si sa profiti de contributiile societatii civile la luarea deciziei, care iti apartine.

Aceasta publicatie este produsa de catre Transparency International Romania si de Asociatia Pro Democratia in cadrul proiectului "Lege si transparenta" cu sprijinul financiar al Unuinii Europene prin programul Phare Societate Civila 2004 si al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale prin programul "O Romanie Transparenta".

[Materialul in format PDF]