Prima Pagina | Contact
 
Prima pagina » Stiri » Nr. 2 (83) / februarie 2012 English version
 
Seminarii pentru dezvoltarea capacitatilor civice ale tinerilor

Construind increderea societatii civile - Gaseste-ti calea prin Labirintul Extinderii

Rolul antreprenorului in democratie

Asociatia Pro Democratia Club Bucuresti da startul proiectelor de stimulare a participarii civice pentru tinerii cu dizabilitati de vedere si auz

Campania "Maini intinse peste Baragan!"

Parlamentul Tinerilor Francofoni 2012

 
Newsletter
 
 
 
Versiune pentru tiparire
Trimite unui prieten

Nr. 2 (83) / februarie 2012


Seminarii pentru dezvoltarea capacitatilor civice ale tinerilor

Asociatia Pro Democratia, cu sprijinul financiar al Fundatiei Konrad Adenauer a initiat proiectul "Ambasadorii Democratiei", cu scopul de a forma tineri lideri locali cu privire la principiile si normele democratice si de a dezvolta atitudini proactive in favoarea punerii acestora in practica.

Proiectul accentueaza principiul interventiei continue a tinerilor in viata publica si faptul ca este important ca tinerii sa inteleaga ca nu doar consultarile publice initiate de autoritati reprezinta mecanismul de aplicare a democratiei, ci si intalnirile civice, reactiile impotriva initiativelor nedemocratice, actiunile comunitare, care sa conduca la identificarea unor solutii pentru probleme de interes local.

Principala activitate a proiectului - cea de formare - va avea loc in perioada 2-6 aprilie, saptamana ce este stabilita prin lege ca parte a programului "Scoala altfel" si isi propune in principal dezvoltarea unui cadru de interactiune in care tinerii sa dezbata si sa identifice directii comune de actiune, promovarea spiritului de toleranta si elaborarea de planuri de actiune practice pentru perioada urmatoare.

Sus


Construind increderea societatii civile - Gaseste-ti calea prin Labirintul Extinderii

In perioada ianuarie - decembrie 2012, European House (Ungaria) in parteneriat cu Asociatia Pro Democratia, The World of NGOs (Austria), ARCI (Italia), Slovak Foreign Policy Association (Slovacia) si CNVOS (Slovenia) vor implementa proiectul "Construind increderea societatii civile - Gaseste-ti calea prin Labirintul Extinderii".

Punctul de plecare al acestui proiect se refera la nevoia cetatenilor Uniunii Europene de a fi informati cu privire la situatia actuala a tarilor candidate sau potential candidate si la perspectivele extinderii UE. Societatea civila din tarile membre UE, cat si cele din tarile in curs de aderare pot juca un rol important in cadrul acestui proces, prin implicarea cetatenilor in dezbateri publice, realizarea de campanii de informare si de sensibilizare a opiniei publice pe aceasta tema etc.

Proiectul are o abordare macro-regionala cu implicarea a sase tari membre UE situate in apropierea geografica a tarilor vizate si sapte tari din Balcanii de Vest candidate sau potential candidate la Uniunea Europeana. In acest context tarile din Balcanii de Vest vor prelua exemple de buna practica privind aderarea la UE de la tarile membre, care deja au trecut prin acest proces.

Sus


Rolul antreprenorului in democratie

Observand faptul ca exista un mare deficit de informatii referitoare la oportunitati de dezvoltare si antreprenoriat, atat de necesare sustinerii comunitatilor conform noilor directii de dezvoltare trasate de strategia guvernamentala, APD va organiza sesiuni de informare si pregatire destinate tinerilor studenti, pe subiectul dezvoltarii in democratie, a rolului antreprenorului in dezvoltarea comunitatii, niveluri si forme de dezvoltare intr-un stat.

Astfel, in data de 6 aprilie 2012, cu sprijinul Eximbank, va avea loc in Bucuresti o sesiune de informare, la care vor participa, alaturi de studenti, profesori universitari, reprezentanti ai administratiei publice locale, reprezentanti ai Eximbank, reprezentanti ai Ministerului Finantelor si reprezentanti ai diverselor ong-uri si asociatii care isi desfasoara activitatea in domeniul antreprenoriatul. Tinerii vor fi sprijiniti de catre echipa APD, acestia fiind directionati catre actorii economici abilitati in scopul dezvoltarii si prin oferirea unor internship-uri pentru studentii care au avut cele mai bune idei de afaceri, in urma discutiilor din cadrul evenimentului.

Sus


Asociatia Pro Democratia Club Bucuresti da startul proiectelor de stimulare a participarii civice pentru tinerii cu dizabilitati de vedere si auz

In perioada 01 februarie - 31 august 2012, APD Bucuresti va desfasura un amplu proiect de stimulare a participarii civice locale a tinerilor cu deficiente de vedere si auz, care se va baza pe evaluarea prealabila corecta a nevoilor lor vis-a-vis de comunitate.

Initiativa APD Bucuresti se deruleaza in conditiile in care frecvent, persoanele cu dizabilitati sunt percepute ca inapte, fiind scutite de drepturi si responsabilitati sociale. Conferirea acestui statut special are implicatii negative in sensul dezvoltarii unei serii de mecanisme care ii protejeaza, dar in acelasi timp ii priveaza de implicarea in viata comunitatilor din care provin. Proiectul reclama lipsa oportunitatilor de participare la viata comunitatii si absenta tinerilor cu deficiente de vedere si auz din viata sociala si publica.

Vazut ca o intampinare a Legii nr. 519/2002, prin care s-a constituit Consiliul National Consultativ de Dialog Social pentru problemele Persoanelor cu Handicap, proiectul "Fii informat si participa la viata comunitatii tale!", finantat de Comisia Europeana prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) - programul "Tineret in Actiune" - are rolul de a identifica si a aduce in spatiul dezbaterii publice nevoile persoanelor cu dizabilitati, respectiv ale tinerilor cu deficiente de vedere si auz. Proiectul va pune le dispozitia publicului si a tuturor partilor interesate o serie de motiuni rezultate in urma activitatilor cu publicul tinta. Acestea vor sprijini activitatile organizatiilor si institutiilor din domeniu.

Sus


Campania "Maini intinse peste Baragan!"

Pentru a veni in ajutorul locuitorilor judetului Braila, afectati de viscol si caderile masive de zapada, Asociatia Pro Democratia Club Braila, impreuna cu Asociatia Cercetasii Romaniei - Filiala Braila, Asociatia Vasiliada 2012, cu sprijinul Kaufland - filiala Braila, au lansat o campanie de colectare de alimente neperisabile si apa.

Prin bunavointa cetatenilor care au donat astfel de produse, precum si a voluntarilor organizatiilor implicate in campanie, s-a reusit strangerea unei cantitati de aproximativ 350 kilograme alimente si apa. Asociatia Pro Democratia Club Braila transmite multumirile primite din partea beneficiarilor acestei campanii tuturor celor care, in calitate de donator sau partener, au contribuit la aceasta campanie.

Sus


Parlamentul Tinerilor Francofoni 2012

Evenimentul organizat de Parlamentul Federatiei Wallonie - Bruxelles din Belgia, desfasurat in perioada 20 - 24 februarie 2012, este o simulare parlamentara in cadrul careia tineri cu varstele intre 17 si 26 de ani examineaza in cadrul intenselor dezbateri zilnice proiecte de decret fictive, incercand sa formuleze legi adaptate necesitatilor societatii.

Anul acesta proiectele dezbatute s-au referit la: reformarea sistemului alocatiilor de somaj si cel al alocatiilor sociale, politica migratiilor si a azilului, legalizarea si incadrarea mamei-surogat si instituirea statutului de colaborator al justitiei.

In urma prezentei in cadrul evenimentului, Elena Radu, reprezentantul APD, declara ca participarea la simularea parlamentara reprezinta o experinta inedita de invatare care implica activ tinerii in viata politica si ii determina sa analizeze in detaliu aspecte ale vietii care de cele mai multe ori trec neobservate mai ales in randul tinerilor: "Sunt recunoscatoare pentru sansa ce mi s-a oferit, pentru faptul ca am putut sa am un cuvant de spus in numele meu si in numele Romaniei in cadrul Parlamentului Tinerilor Francofoni. Acum sunt si mai motivata sa apas butonul verde pentru democratie, pentru respectarea principiilor promovate de acest regim politic."

Sus